Jesper Henriksen, der er tidligere leder af Radisson i Kyiv, vil sammen med to erhvervsdrivende starte en hotelkæde i Ukraine. Det er planen at starte med at bygge ti hoteller, og investeringen bliver på omkring 50 millioner dollars.
Der mangler et bedre hoteltilbud i udkanten af de større ukrainske byer til forretningsrejsende. Sådan lyder det fra Jesper Henriksen, der er tidligere leder af Radisson i Kyiv, som nu vil starte en ny hotelkæde med de to erhvervsdrivende Terry Pickard og Konstantin Ussar. Selv om finansieringen stadig mangler at falde helt på plads, så har de tre erhvervsdrivende store planer for fremtiden.
De vil bygge 10 hoteller rundt omkring i Ukraine, som skal danne en ny hotelkæde i landet. Det skal være et billigere alternativ til de større kæder og have fokus på overnatning og ikke på bar og restaurant, men i stedet på et sikkert og billigt tilbud.
“Idéen er startet, fordi der er masser af hoteller med fire og fem stjerner i Kyiv, men i resten af de større byer i Ukraine er der ingenting. Der er mange hoteller, men du ved ikke, hvad du får,” forklarer Henriksen.
“Alle hotellerne er drevet individuelt, ofte med ukrainsk ejerskab og ofte drevet som et privat ego-projekt, og der mangler derfor en rød tråd for hoteludbuddet udenfor Kyiv,” siger Henriksen og det hul i markedet, som han gerne vil udfylde.
Et simpelt hotel
De i alt 10 hoteller, som Henriksen forventer skal bygges, kommer til at kræve en investering i omegnen af 50 millioner dollars – omkring 313 millioner kroner – og han har kontakt til en række investorer. Der er dog stadig et stykke vej endnu, før alt er på plads.
Hotellerne vil ikke have bar eller restaurant, men i stedet er det planen at indgå en aftale med McDonalds, som vil leje en del af hotellet. Det vil, ifølge Henriksen, sikre hotellet en lejeindtægt og gæsterne mulighed for spisning uden, at det skal drives af hotellet. At drive egen restaurant og bar på et hotel er ofte en stor investering med meget lidt afkast, forklarer Henriksen. Hvert hotel skal have fra 120 til 180 værelser, hvilket afhænger af området, og der skal være gode muligheder for parkering.
“Vi ved, at det er de forretningsrejsende, der står for en stor del af belægningsprocenterne på hotellerne, og det vil de også ved os. Derfor skal vi sørge for at tilpasse hotellet til dem,” siger Henriksen, der oplyser at en overnatning måske kan komme til at koste alt fra 45 euro for en nat til 65 euro, men at det afhænger af markedet.
“Vi skal ikke lave et fire eller fem-stjernet hotel. Vi laver et virkelig godt og skarpt budget hotel, der ligger lidt fra bymidten,” siger han.

Tror på udviklingen går den rigtige vej
Henriksen forklarer, at udviklingen i Ukraine lige nu ser ud til at gøre idéen om en hotelkæde rundt omkring i landet endnu mere aktuel. Godt nok gør Covid-19 alting usikkert, men det kan også vendes til noget positivt. Henriksen forventer, at flere i fremtiden vil køre i bil i stedet for at tage tog for at undgå kontakt med for mange folk, og her vil de have brug for et hotel med god parkering.
Derudover er de ukrainske politikere i gang med en større udbygning og renovering af den ukrainske infrastruktur, som Henriksen håber bliver succesfuld og i givet fald vil få flere til at køre på landets veje.
“Vores koncept vil passe endnu bedre ind, hvis det bliver succesfuldt, og vi tror på, at folk vil vælge vores hotel, da det vil blive nemt at parkere, og fordi du ved, hvad du får,” siger Henriksen, der skal stå for selve hoteldriften på de ti hoteller.
Korruption kan håndteres
Henriksen er ikke bekymret over krigen i Donbas-regionen, da den ikke vil have indflydelse på de områder, hvor de har planer om at drive hoteller. I stedet har han gjort sig flere overvejelser om korruptionen i landet – især fordi hotellerne skal drives rundt i hele landet.
“Det er en realitet, som vi tager hen af vejen. Det er vigtigt for os, at den eller de investorer, der kommer ind, er stærke, så vi kan skræmme korruptionen væk. Med en investering på 50 millioner dollars vil vi også skabe en række arbejdspladser, som måske kan hjælpe os, og vi vil få adgang til statens “investment nanny”, som vil hjælpe os,” siger Henriksen, og henviser til, at den ukrainske stat har lovet alle store udenlandske investorer hjælp i at beskytte deres investering og hjælpe dem på vej.
“Vi håber, at det kan sætte pres på det hele, for vi skal have en backup her. Vi betaler ikke korruption. Der er ingen sorte kasser hos os,” forklarer Henriksen.
I dialog med en række investorer
I forhold til tidsrammen er projektet lidt mere usikkert. Henriksen fortæller Ukrainenu, at der er dialog med en række investorer, som har udtrykt interesse for at kaste penge i projektet. Her er der blandt andet dialog med danske investeringsinstitutter.
Men hvornår første spadestik finder sted, er endnu usikkert. Henriksen tror ikke på, at det hele vil være på plads før engang til næste år, eller når der vil være en coronavaccine på markedet. Der skal først styr på Covid-19, siger han.
“Når vi først snakkede med investorer om vores idé var de sådan – agh nej tak – på grund af de store problemer med corona. Men når de så fik projektet præsenteret, har der været interesse, men vi skal stadig have corona lidt på afstand først,” siger Henriksen.