Foto af Hristo Sahatchiev hos Unsplash

Den ukrainske præsident har været på posten i et år nu, og han mener selv, at han har opnået meget. Danske virksomheder, som Ukrainenu har talt med, har dog ikke mærket den store forskel. Det kan være, at det kommer senere.

Han blev valgt med løfter om at reformere samfundet, bekæmpe korruption og stoppe krigen i den østlige del af landet, men flere danske virksomheder, som Ukrainenu har talt med, har endnu ikke mærket den store forskel, siden Volodimir Zelenskij vandt præsidentvalget i 2019 med imponerende 73 procent af stemmerne. Flere eksperter har pointeret, at præsidenten har lavet fremskridt på flere områder, men det har ikke gjort gøre den store forskel for hverken Guldmann, Danfoss eller Dan-Farm Ukraine. 

“Ærligt talt så er det nok for tidligt at bedømme… Jeg kan sige, at det ikke er blevet sværere for Dan-Farm (under Zelenskij, red.), men det er hellere ikke blevet nemmere. Måske kan vi efter det næste år se flere resultater,” skriver Vadym Shestakov, der er vicedirektør hos landbrugsvirksomheden Dan-Farm Ukraine, i en mail til Ukrainenu. 

Det er klart, at de danske virksomheder har observeret, at den ukrainske præsident har været i stand til at få vedtaget landreformen, der åbner op for køb og salg af landbrugsjord, og fået ved den vigtige bank-lov vedtaget. Men det er ikke tiltag som lige nu og her påvirker dem i Ukraine, lyder det blandt andet fra Taras Yurynts, der er ledende direktør for Guldmann i Ukraine, der blandt andet laver udstyr til genoptræning på hospitaler, og er en del af ekspertpanelet hos Ukrainenu. 

“Erhvervslivet er altid varsom over for forandringer, når en præsident eller regering ændres. Der har ikke været nogen ændringer hos vores forretning til det værre, og vi har måske set en smule forbedring, når det kommer til et bedre erhvervsklima,” lyder det fra Yurynts, der peger på, at næste år må være den store prøve. 

Taras Yurynts. Foto: Emil Filtenborg

Har ellers fået flere ting igennem

I den seneste tid har coronavirussen også domineret dagsordenen hos Zelenskij og hans parti Folkets Tjener, der har haft fokus på at sikre det længe ventede lån hos den Internationale Valutafond. Aleksei Jakubin, der senior lektor på Kyiv Polytechnic Institute og ekspert i ukrainsk politik, har tidligere fortalt Ukrainenu, at Zelenskij har fået flere ting igennem og har forsøgt at ændre kulturen i ukrainsk politik, selv om han for nylig er blevet beskyldt for at fjerne reformvenlige ministre og trække på politikere fra tidligere regeringer.

“Det kunne være værre… Zelenskij kom ind totalt uforberedt og mødte store udfordringer uden fortilfælde,” sagde Volodimir Yermolenko, der er chefredaktør på mediet UkraineWorld, også ifølge Radio Free Europe, og siger, at tingene kunne være gået værre. 

Hos Guldmann har Yurynts også noteret sig Zelenskijs store ambitioner. 

“Vi har set, at han har forsøgt at lave ændringer hurtigt, og vi har set, at han er meget ambitiøs. Vi ser også set, at holdet omkring ham nogle gange mangler en professionel tilgang. Uanset hvad, så er jeg stadig relativt optimistisk omkring hans fremtidige indsats med at lave positive forandringer,” siger Yurynts.

Han bakkes op af Andriy Berestyan, der er leder af Danfoss i Ukraine. Han gør det klart, at han taler ud fra sine egne betragtninger, hvor han har set håb blive afløst af realiteter. 

“Der har generelt været en masse håb, men realiteten har været en anden. Eksperimentet med en masse nye politikere uden nogen politisk erfaring har vist ikke at kunne levere. De var ikke i stand til at tage de pragmatiske og upopulære beslutninger, og derfor er mange af de ting, som jeg har set gennemført i løbet af året, rent faktisk ting fra den tidligere regering, som er blevet videreført,” siger Berestyan til Ukrainenu og peger blandt andet på tiltag på energiområdet og planerne om udbygningen af infrastrukturen. 

Andriy Berestyan, tv., underskriver en aftale i 2019 med borgmesteren i den ukrainske by Odesa. Foto: Danfoss

Ballonen blev punkteret

Før sin sejr i præsidentvalget var Zelenskij specielt kendt for sin hovedrolle i tv-serien “Folkets Tjener”, som hans parti i dag også hedder. Der spiller han en skolelærer, der bliver præsident, da en video med ham går viralt på de sociale medier. I videoen langer han ud efter korruptionen og oligarkerne i Ukraine, som han mener ødelægger landet, og serien blev ekstremt populær i Ukraine. Kort efter vandt Zelenskij så præsidentvalget i virkeligheden ved en jordskredssejr, og senere fik hans parti flertal i parlamentet. 

Situationen var unik. Nu sad Zelenskij og hans parti på flertallet i parlamentet og præsidentposten. Det er ikke sket i Ukraine siden selvstændigheden, og der var derfor stort håb i befolkningen for, at Zelenskij ville være i stand til at indføre reformer, som ingen tidligere regering har kunne. Han fik også hurtigt sat flere tiltag i gang, men der er siden opstået uenighed i præsidentens parti, som betyder, at han ikke længere har flertal. 

“Det vil blive en udfordring for ham, og det bliver spændende at se, hvordan han vil løse den udfordring næste år,” sagde Jakubin tidligere til Ukrainenu og forklarede, at det kan tage flere år, før resultaterne af præsidentens arbejde bliver synligt og målbart. 

Hos Danfoss er Berestyan også spændt på at se, hvad fremtiden bringer. 

“Regeringen har mistet sit momentum, og der bliver lavet mange kortsigtede beslutninger lige nu uden den store betydning. Det har lille betydning for Danfoss. Når det kommer til beslutninger om renoveringer og energieffektivitet, som har en betydning for os, så er det alt sammen noget, som blev vedtaget hos den tidligere regering,” siger Berestyan. 

“Jeg vil faktisk sige, at økonomien nu står et par skridt tilbage, og at vi har set en hel del populisme, der ikke har bragt nogen større værdi,” siger han, men peger samtidig på, at landreformen, selv om den er svag i sin nuværende form, kan vise sig at blive god. 

Korruption ikke den store betydning

I kampen mod korruption har Zelenskij og hans parti blandt andet udnævnt nye folk i told- og skattevæsenet, og de tiltag er der blevet set positivt på i Vesten. Berestyan kan da også godt se, at præsidenten og hans parti har forsøgt flere ting, men det er bare ikke noget, der betyder det store for en dansk virksomhed som Danfoss. Anti-korruptions arbejdet i Ukraine betyder meget lidt i det daglige hos Danfoss.

“Korruption er ikke et problem for os, da vi følger reglerne, og det arbejde fylder derfor ikke meget,” siger Berestyan, der forklarer, at det kan fylde mere hos den enkelte ukrainer. 

På den anden side ser Berestyan dog positivt på, at præsidenten har fået indført flere digitale løsninger i det offentlige, så der er mindre papirarbejde. Ved en pressekonference i sidste uge lovede præsidenten, at han vil igangsætte endnu flere tiltag i det næste års tid for at hjælpe erhvervslivet. Blandt andet vil have gøre noget ved infrastrukturen.

“Der er planlagt et stor program, hvor jeg forsøger at skaffe yderligere tre milliarder dollar til, og det er mit ansvar,” sagde præsidenten, der specielt lagde vægt på, at Ukraines broer, som er afgørende for infrastrukturen, har brug for en overhaling. 

Hos Danfoss er Berestyan ligesom hos Dan-Farm Ukraine og Guldmann spændt på at se, hvordan præsidenten klarer sig i det nye år med et nyt hold og corona-krisen.

“Det er svært at vurdere, om han kan gøre en forskel næste år. Hans intentioner er fra et erhvervs-synspunkt gode, men han lover meget. Det virker meget populistisk, og der blev sagt meget modstridende på den pressekonference,” siger Berestyan.