Foto af Hristo Sahatchiev hos Unsplash

Ifølge Danfoss og Guldmann er det ikke fantastisk, at præsidenten vil svække den ukrainske valuta, og de håber begge, at den nye guvernør for den ukrainske Nationalbank vil være i stand til at sikre bankens uafhængighed. 

Der har været megen usikkerhed i den seneste tid, efter at den tidligere guvernør Yakiv Smoliy valgte at trække sig tilbage fra posten som leder af den ukrainske Nationalbank på grund af “systematisk politisk pres”. Siden har præsidenten været ude at sige, at han gerne i fremtiden ser den ukrainske valuta svækket med cirka 11 procent til 30 hryvnia for en dollar, inflationen stige, mens centralrenten skal falde. 

Ifølge Andriy Berestyan, der er leder af Danfoss i Ukraine, vil det ikke være et særligt godt træk, hvis valutaen svækkes drastisk.

“Ifølge tidligere erfaringer med en hurtig devaluering af hryvnia, vil det føre til mindre salg i sidste ende. Alle produkter importeres, og for at opretholde overskuddet er vi nødt til at hæve priserne i den lokale valuta. Så nogle kunder skifter til billigere alternativer,” forklarer Berestyan.

Han forklarer dog også, at en mere langsom devaluering vil give bedre plads for kunderne til at justere deres forretning. Taras Yurynts, der er ledende direktør for Guldmann i Ukraine, som blandt andet laver udstyr til genoptræning på hospitaler, er heller ikke begejstret i det lange løb for en svækkelse af valutaen. 

“Normalt giver en stigning i valutakursen et positivt resultat på vores bundlinje på kort sigt, da vi modtager flere hryvnia for eksporterede varer og tjenester,” lyder det fra Yurynts.

“En skarp devaluering af hryvnia vil dog imidlertid på længere sigt føre til, at lokale leverandører øger omkostningerne ved deres tjenester og produkter, og arbejderne begynder at kræve en højere lønstigning end normalt for at klare de øgede priser. Det udjævner ofte eksportørens fordele på længere sigt,” forklarer Yurynts. 

Taras Yurynts. Foto: Emil Filtenborg

Mangler forståelse for økonomi

Yurynts siger, at en eventuel reducering af centralrenten, som præsidenten gerne vil have, og som kan gøre det billigere at låne penge, ikke har nogen større betydning for Guldmann. Det er fordi, at virksomheden hellere vil optage lån i EU hvor “betingelserne er meget bedre”

Ifølge Berestyan er præsidentens mange udtalelser udtryk for, at der ikke er styr på tingene, og det er bekymrende. 

“På en måde har præsidenten ingen anelse om, hvad der giver et fald på centralkursen, hvordan inflation påvirker den økonomiske situation og så videre. Han er en inkompetent person, der prøver på at finde en kortsigtet løsning uden at tage hensyn til langvarig påvirkning,” siger han. 

“For mig er det største problem ikke inflation eller en ny centralrente, men retssystemet. Økonomien har brug for penge (lån fra banker). Private banker sænker ikke renten, hvis låntagerne er for risikable, og retssystemet ikke garanterer retfærdighed,” siger Berestyan og peger på, at Zelenskijs tidligere planer om at stimulere den ukrainske økonomi ved at annoncere lån i de ukrainske banker på tre, fem og syv procent heller ikke blev til noget, da bankerne ikke var interesserede i at udbyde lånene. 

Andriy Berestyan, tv., underskriver en aftale i 2019 med borgmesteren i den ukrainske by Odesa. Foto: Danfoss

Skal holde sig fri for indflydelse

Både Guldmann og Danfoss håber på, at den nye guvernør for den ukrainske Nationalbank vil være i stand til at holde sig fri for politisk indflydelse på samme måde, som Kristian Andersson, der er direktør for den svenske bank SEB i Ukraine, tidligere har slået fast overfor Ukrainenu er afgørende for Ukraine

Ifølge The Financial Times er den nye bank-chef Kyrylo Shevchenko kendt som en midtersøgende person, der i sin første tale foran parlamentet slog fast, at han vil forsvare inflationsmålene fra sine forgængere, vil støtte lave renter og støtte fortsat økonomisk vækst efter corona-tiden. Han vil også reducere lån, som ikke skaffer resultater, som han også gjorde som direktør for Ukrgasbank. Hos banken er han også kendt for at skaffe grønne lån til vind- og solprojekter, og han går ind for privatisering.

Ifølge Berestyan er det meget godt, men han vil gerne se noget konkret. 

“Den nye (chef for den ukrainske Nationalbank), er tidligere chef for den mindste statsejede bank. Jeg synes ikke, at valget af ham er logisk… Hans kompetencer er et stort spørgsmål, og hvis han ikke er kompetent, ville han være afhængig af politiske omgivelser. Så risikoen er stpr,” siger Berestyan.