Foto: NEFCO.

For første gang nogensinde investerer NEFCO i et kommunalt projekt i samarbejde med DSIF.

Den 16. februar inviterede NEFCO og flere samarbejdspartnere til en lidt utraditionel ceremoni, hvor en stor investering i grøn energi i Ukraine blev skrevet under foran de interesserede – online.

Projektet, der blev udødeliggjort, er en større modernisering af Krementjuks fjernvarmesystem. Investeringen beløber sig på i alt 12,7 millioner euro – 94,5 millioner kroner.

Pengene kommer primært fra et NEFCO-lån (Nordic Environment Finance Corporation) på 6 millioner euro og 4,45 millioner euro fra DSIF (Danida Sustainable Infrastructure Finance). Kommunen selv har investeret 2,25 millioner euro.

Glad ambassadør

Udover selve investeringen, giver DSIF også 350.000 euro til teknisk assistance. Blandt andet skal Rambøll være med i projektert. Den danske ambassadør er glad for projektet, og det er ikke bare, fordi det er et dansk samarbejde.

“Det er en stor dag for nordisk-ukrainsk samarbejde og for borgerne i Krementjuk. Men først og fremmest for klimaet. Det er et meget praktisk skridt imod et bæredygtigt og energieffektivt fjernvarmesystem,” sagde den danske ambassadør Ole Egberg Mikkelsen.

Projektet er det første ukrainske DSIF-projekt af sin art, og på den måde er projektet monumentalt. Men for de lokal politikere, ligger fokus på, hvad de kan bruge pengene til, siger borgmesteren.

“Først og fremmest er vi meget tilfredse med, at vi kan sikre varme til vores borgere i Rakivska-distriktet, når dette projekt bliver implementeret,” siger Vitalij Maletskij, der er Krementjuksborgmester.

I alt 25.000 borgere vil blive berørt af det nye projekt.