Hjort Knudsens nye hal i Brody, der er ved at blive bygget. Foto: Hjort Knudsen

Møbelproducenten har købt 60.000 kvadratmeter jord i Ukraine, hvor de har planer om at udvide produktionen. I øjeblikket oplever de stor vækst under corona-krisen, men planerne var allerede på plads inden coronavirus ramte.

Den danske møbelproducent Hjort Knudsen, der sælger møbler over hele Europa, har købt 60.000 kvadratmeter jord ved den ukrainske by Rivne. ”Grunden ligger godt ud til ringvejen, og der kan i alt bygges 40000 m2. Vi planlægger at bygge til foråret”, forklarer Ellen Mønsted, Bestyrelsesformand og medejer af Hjort Knudsen, til Ukrainenu.

Hjort Knudsen har også produktion i de ukrainske byer Lviv, Pochayiv, Velyki Mosty and i Brody, hvor de i Brody også er ved at bygge en ny hal på 3.300 kvadratmeter. 

Hjort Knudsen er i dag en af de store leverandører af polstermøbler til møbelbutikker over hele Europa. Det er hovedsageligt stole, sofaer og senge. 

Har oplevet stor vækst under corona-krisen

Hjort Knudsen har været i Ukraine i ti år, og i den tid har produktionen været støt voksende. Det øgede salg i de seneste år satte gang i planerne om at udvide i Rivne.  

“Jeg har aldrig oplevet et år som det her. Da nedlukningen kom fra regeringen tænkte vi, at det var vigtigt at reagere hurtigt. Ingen vidste jo, hvor længe Europa ville være påvirket af Corona og restriktioner, så det var vigtigt, at vi var rustet til det værst tænkelige senarie –  en meget lang periode af nedlukning. Vi lavede en krisestrategi og fik skåret udgifterne betragteligt,” siger hun og forklarer, at det satte planerne om at udvide i Rivne på pause. 

“Men vores salg var kun påvirket i cirka syv uger. Efter det har vi oplevet stor vækst ligesom andre leverandører af produkter til hjemmet. Vi oplever meget stor interesse og ligger 25 til 30 procent over vores mål. Det er en meget voldsom stigning,” siger Mønsted og forklarer, at Hjort Knudsen, der har cirka 1.300 ansatte i Ukraine, igen begyndte at kigge på planerne om at udvide i Rivne efter lidt tid. 

Det er blandt andet Hjort Knudsens sofaer, der sælger godt i løbet af Corona-tiden. Foto: Hjort Knudsen

Udvidelse kommer ikke på grund af corona-krisen

Hun påpeger dog, at selv om Hjort Knudsen i øjeblikket oplever store vækstrater og har ordrebøgerne fyldt langt ind i næste år, så er det ikke derfor, at de udvider i Rivne. Det kommer i stedet på grund af den støt stigende vækst over de seneste år. Blandt andet henviser hun til, at Hjort Knudsen havde en stigning på cirka 10 procent i år før corona-krisen.

Hun tror også, at det exceptionelle gode salg under corona-krisen er kommet efter, at folk ikke har kunnet rejse og derfor har flere penge til at købe blandt andet møbler. Derfor tror hun også, at markedet vil rette sig igen, når en vaccine er på plads, og folk derfor får mod på at rejse igen. 

Den analyse er Alexander Paraschiy, der er analytiker og ledende forsker hos investeringsvirksomheden Concorde Capital, enig i. Han regner også med, at markedet retter sig. 

“Der er en risiko for, at det stigende salg lige nu ender med at komme tilbage til normalen fra før krisen. Mange har ikke kunnet rejse i år, og de har valgt at bruge deres penge på ting til sig selv og hjemmet såsom møbler og tøj,” siger Paraschiy til Ukrainenu.  

“Normalt sparer folk op til disse rejser over hele året, men nu har de ikke nogen mulighed for at bruge dem. Det er muligt, at folks forbrugsmønster vil gå tilbage til normalen, når folk kan rejse igen, og virksomhederne skal derfor tænke sig om, før de udvider. På den anden side er det dog svært at sige, om vi vil se en returnering til normalen, fordi selv om en vaccine er på vej, så ved vi stadig ikke, om den bliver effektiv,” siger han.

Valgte Ukraine som nyt produktionsland af flere årsager. 

Hjort Knudsen har igennem 20 år gode erfaringer med produktion i Polen, men har valgt at udvide i Ukraine, da landet har lave lønninger, og fordi det er nemmere at finde arbejdskraften end i Polen. Mønsted forklarer, at hun over de sidste år har set, at konkurrencen om arbejdskraften er steget kraftigt i Polen efter, at flere virksomheder har flyttet produktionen væk fra Kina.

Da Hjort Knudsen for første gang flyttede til Ukraine for ti år siden, var virksomheden opmærksomme på rygterne om Ukraine som et korrupt land, hvor alting kan tage lang tid, hvis der ikke bliver brugt smørelse. 

“Vi gjorde os for starten klart, at vi ikke ville arbejde med systematisk korruption, men vi har ikke oplevet problemer i Ukraine i forhold til det. Vi har også erfaret, at Ukraine har meget fokus på bekæmpelse af korruption,” siger Mønsted. 

“Vi havde hørt, at hvis man begik blot en lille administrativ fejl, ville det blive udnyttet imod os. Så vi var meget opmærksomme på at ansætte jurister, som sørgede for, at alt var korrekt ned til mindste komma ,” siger hun.