Illustration: Vektor Kunst / Pixabay.com.

Danske virksomheder i Ukraine er som resten af verden berørt af corona, men indtil videre melder kun hotellerne om store problemer.

Ukraine har forsøgt at komme COVID-19 i forkøbet ved at lukke de fleste grænseovergange, lukke uddannelsessteder og indføre flere af de samme tiltag, som vi netop har set Mette Frederiksen indføre i Danmark.

Læs også: Ukraine lukker ned på grund af virus: Her får du et overblik 

Og de danske erhvervsledere og virksomheder, Ukraine Nu har talt med i dag, har da også mærket til coronavirussen. Tom Axelgaard, grundlægger af landbrugsgiganten Goodvalley, som har svinebesætninger i Ukraine, Rusland og Polen, oplyser, at de er begyndt at tage forholdsregler.

“Vi har valgt at stoppe vores rejser mellem vores afdelinger i så stort et omfang, som det er muligt. Det er klart, at coronavirussen også påvirker os, men vi er vant til at have møder på Skype før. Så det gør vi i yderligere omfang nu,” siger Tom Axelgaard.

For yderligere kommentarer henviser han til den ukrainske afdeling, som ikke tog telefonen.

“Jeg er positivt overrasket over, hvor roligt vores folk tager det. Holdånden viser sig virkelig i den her tid,”

Anders Kold
Direktør, Mekoprint

Landbrugskollegaer ikke ramt – endnu 

Også hos Dan-Farm Ukraine, en anden dansk-ukrainsk landbrugsvirksomhed, er COVID-19 ikke gået ledelsen forbi, fortæller vice-direktør Vadym Shestakov. De er dog ikke ramte af virussen endnu.

“Vi begrænser ikke vores arbejdsprocesser på nogen måde, men prøver at sikre os, at vores medarbejdere ved, hvordan man skal opføre sig i disse tider. Vi forsøger også at købe ting som masker og håndsprit til folk, men ellers har intet ændret sig endnu,” skriver Vadym Shestakov i en mail.

En af de store bekymringer har været lukningen af grænsekontrollerne, hvor lastbilerne lige nu holder i kø i op til 20 timer. Det har ikke ramt Dan-Farm, men vice-direktøren ser det som en trussel fremadrettet.

“Indtil videre er vi ikke blevet påvirket af lukningen af grænseovergangene, men det er for tidligt at sige, da det blev indført i går. Vi bruger en del importerede varer, så måske kommer vi til at mærke det om en uge eller to,” siger Vadym Shestakov.

Hotellerne er i krise

Hos Radisson er danske Jesper Henriksen direktør. Han udtaler sig ikke på vegne af hotellet, men ud fra hvad han personligt ser i branchen lige nu. Og her ser det skidt ud. Rigtig skidt endda.

“Impacten er den samme, som den er worldwide, fordi markedet i Kyiv særligt er internationalt rejsende på forretningsrejse. Det er omtrent 80 procent af forretningen, og alle større konferencer og grupper er mere eller mindre aflyst,” siger Jesper Henriksen.

“Belægningen falder meget drastisk i byen. Over det hele. Jeg var til møde med nogle kollegaer fra de andre hoteller i går, og de står alle i samme situation”

Jesper Henriksen,
direktør på Radisson Hotel i Kyiv

Ifølge Jesper Henriksen har hotellerne en lang vej foran sig, før markedet bliver genoprettet. Under SARS-epidemien i 2013 tog det nemlig den kinesiske restaurationsbranche et halvt år at komme til hægterne igen.

“De næste to eller tre uger, der ligger vi nok totalt døde. Der kommer ikke til at ske noget.  Jeg tror, det går galt de næste tre uger, og jeg tror vi skal på den anden side af sommeren, før det er på normalt igen,” siger Jesper Henriksen.

Ifølge ham kommer COVID-19 til at koste fyringer, annulleringer af outsourcede opgaver og andre tiltag, der sigter efter at begrænse omkostningsniveauet.

Jesper Henriksen, der er hotelleder på Radisson i Kyiv, fortæller, at der er problemer med at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft i Ukraine. Foto: Emil Filtenborg

COVID-19 giver både udfordringer og muligheder

Den danske virksomhed Mekoprint åbnede i slutningen af 2019 en ny produktion i Ukraine. Virksomheden, der laver diverse metaldele, kabelføringer og betjeninger til elektronikprodukter, har også taget sine forholdsregler. Det fortæller direktør Anders Kold.

“Alle administrative medarbejdere arbejder hjemmefra, imens produktion og dem, der har noget med den at gøre fortsætter. Vi kigger på, hvordan vi kan sikre os imod smitte og prøver at tilgodese dem, der har behov for at skulle være mere hjemme med små børn og så videre,” siger Anders Kold.

“Generelt kigger vi på, hvordan vi har en god buffer i forsyningskæden, så vi har lidt luft, men det er klart, at det bliver et problem, hvis det fortsætter i en måned. Vi forventer at nogle ordrer vil gå ned, imens andre måske kan gå op, fordi der også er corona i resten af verden,” siger Anders Kold.