Den ukrainske karantæne gør det svært for medarbejderne hos den danske tekstilvirksomhed HRT Textile at komme på arbejde. Det har de gjort noget ved.
Store dele af ukraine er lukket ned på grund af coronavirussen, hvilket også betyder, at offentlig transport enten er lukket helt ned eller opererer med et begrænset antal passagerer. Det påvirker virksomhederne i Ukraine, hvor den danske tekstilvirksomhed HRT Textile i Lviv har haft problemer med, at medarbejderne ikke kunne komme på arbejde.
“Der har været begrænsning på den offentlige transport både til Lviv og i Lviv, og vi har derfor været nødt til at sætte nogle busser ind, som kører folk til og fra arbejde,” siger Nazar Bychyshyn, der er administrerende direktør for afdelingen i Ukraine.
Tidligere havde HRT Textile busser, som kørte nogle medarbejdere på arbejde, og det er nu blevet udvidet til flere, og derudover bliver de også kørt hjem. Det har gjort, at virksomheden kun har tabt 20 procent af kapaciteten i produktionen, lyder det.
“Ellers havde vi været nødsaget til at stoppe produktionen, men det ser det ud til, at vi undgår det,” siger Bychyshyn og forklarer, at HRT Textile har omkring 300 medarbejdere og producerer fra 1 til 1,3 millioner klædningsstykker om året.
Nogle medarbejdere bliver hjemme
Den lavere kapacitet kommer, fordi nogle medarbejdere helst vil blive hjemme på grund af frygt for coronavirussen, og at HRT Textile gerne ser, at medarbejdere over 65 år, som er i speciel risiko, bliver hjemme. De har så fået betalt ferie, forklarer Bychyshyn, som påpeger, at HRT Textile ikke har fundet det nødvendigt at afskedige nogen.
“Virussen har klart betydet en ændring for os, og det har også været en stor udfordring at finde nok desinfektionsmiddel, men det er lykkes. Vores ordrebøger er stadig fyldte, så det er jo godt,” siger Bychyshyn, som dog forventer, at det ændrer sig.
Blandt andet har han hørt fra hovedsædet i Danmark, at nogle ordrer bliver nedjusteret, og det kan komme til at ramme HRT Textile senere på året, påpeger han. På samme måde er der måske forsinkelser på vej ved de tyrkiske og kinesiske leverandører på grund af transportproblemer. I sidste uge mødtes politiske repræsentanter fra Ukraine og Tyrkiet for at diskutere, hvordan de problemer kan løses, og der er derfor håb for en løsning.
“Vi har ikke rigtig set forsinkelser endnu, men det ser ud til, at der kommer nogen,” siger Bychyshyn, men slår fast, at det er svært at spå om fremtiden, da alting skifter hele tiden.
“Det er klart, at ordrebøgerne vil gå nedad. Det er ikke spørgsmålet. Spørgsmålet er, hvor meget, og det ved vi ikke endnu,” siger Bychyshyn.
Den faldende valuta giver en hjælpende hånd
Ukrainenu har i de sidste uger beskrevet, hvordan den ukrainske valuta hryvnia har tabt værdi til både den amerikanske dollar og Euroen. For et år siden var kursen for en euro omkring 30,6 hryvnia, mens den i december 2019 var faldet til omkring 25,75 hryvnia på grund af blandt andet større tiltro til den ukrainske økonomi. Et tab på 15,8 procent, som har ramt de virksomheder i Ukraine, som betaler løn i hryvnia. Det er blandt andet HRT Textile, hvor Bychyshyn forklarer, at det har presset lønudgifterne i vejret.
Siden corona-krisen har valutakursen dog rettet sig igen til omkring 31 hryvnia for en euro, og det har givet HRT Textile en hjælpende hånd i corona-krisen.
“Det er en stor hjælp. Da den faldt 15 procent skulle vi stadig betale den samme løn i hryvnia, og det ramte os. Nu er det tilbage til normalen,” siger Bychyshyn.
“Det var brug for en devaluering, og det har vi specielt brug for nu med krisen,” siger Bychyshyn, der ikke vil oplyse præcist, hvor meget HRT Textile har sparet på den ændrede kurs, men siger, at det er over 100.000 euro om måneden.