Peter Bay Kirkegaard. Pressefoto: Dansk Industri

Det er for tidligt at drage for mange konklusioner om coronavirussen, og hvordan den vil påvirke blandt andet danske virksomheder i Ukraine. Virussen kommer dog til at have indvirkning på virksomhedernes arbejde i fremtiden, lyder det.

Ukraine er som store dele af verden lukket ned på grund af coronavirussen, som påvirker økonomien i landet og blandt andet danske virksomheder med afdelinger i Ukraine. Peter Bay Kirkegaard fra Dansk Industri forklarer til Ukrainenu, at danske virksomheder selvfølgelig er ramt af coronavirussen, og at virksomhederne nu begynder at se på forsyningskæderne for at sikre sig gennem den nuværende krise. 

“Det, vi ser, er, at virksomheder begynder at kigge på deres supply chain. Det er her, at de er i farezonen, hvis nogen lukker ned, og de pludselig ikke får deres varer. De har svært ved at finde noget sted i verden, der ikke er ramt af krisen, og det kan derfor godt tænkes, at nogle af de her virksomheder overvejer at få sikret sig med to leverandører i stedet for en,” siger Peter Bay Kirkegaard, som fortæller, at det kan være en mulighed for nogle virksomheder til at få foden indenfor hos nye kunder. 

Ifølge Peter Bay Kirkegaard vil virksomhederne helst have en leverandør, da det oftests er billigst, men krisen kan gøre, at de vælger sikkerheden ved at have to leverandører over spørgsmålet om pris. 

Er du digital nok?

Peter Bay Kirkegaard slår fast, at krisen bliver en hård omgang for langt de fleste virksomheder, og den kræver, at de kommer til at tænke nyt. Blandt andet regner han med, at flere virksomheder vil kigge på, om de er digitale nok. Øget digitalisering kan sikre, at virksomheden er bedre sikret i fremtiden ved lignende kriser, da der vil være større mulighed for at arbejde hjemme. 

“Hvis der er nogle danske virksomheder i Ukraine, der er gode til at lave digitale løsninger, så kan det måske give nogle muligheder fremadrettet,” siger han og peger på, at blandt andet tyske virksomheder kunne blive langt mere digitale i fremtiden. 

Nogle virksomheder vil i denne krise finde ud af, at de ikke behøver have medarbejdere fysisk til stede for at løse nogle opgaver, forklarer Peter Bay Kirkegaard. Han slår dog også fast, at virksomhederne også samtidigt finder ud af hvilke opgaver, der skal løses hjemme hos virksomhederne.

“Der vil være noget, som kan gå tabt, når man ikke er fysisk til stede,” siger han. 

Kina vil stadig være interessant

Kina var det første land, der blev ramt af coronavirussen, og pludselig oplevede virksomheder i blandt andet EU problemer med at få varer fra Kina. Det fik stor indflydelse på produktionen på grund af manglende komponenter, men det får ikke umiddelbart danske virksomheder til at flytte produktionen tættere på, lyder det. 

“Det, som vi har lært af den her krise, er netop, at alle lande kan ske at lukke ned. Lande som Italien kan også lukke ned, og det kunne lige så vel være Ukraine,” siger Peter Bay Kirkegaard, der dog peger på, at nogle store virksomheder måske vil forsøge at få sikret sig ved at have en leverandør i både Europa og Asien, men at det er for tidligt at sige. 

I Ukraine er den ukrainske valuta faldet meget i forhold til den amerikanske dollar, siden krisen begyndte, og flere eksperter mener, at den vil falde yderligere. Det gør dog ikke umiddelbart det store for danske virksomheder, forklarer Peter Bay Kirkegaard.

“Det vil selvfølgelig øge den ukrainske konkurrenceevne, men problemet er bare, at det også bliver dyrere at importere,” siger han.