Foto af Patrick Hendry hos Unsplash

Der er en stigende interesse for at flytte produktionen til Ukraine, fortæller Peter Bay Kirkegaard fra Dansk Industri. Han mener, at der er en god udvikling i landet, som gør, at danske virksomheder i stigende grad finder landet interessant. 

Det er især de lave lønninger og den kvalificerede arbejdskraft, som de danske virksomheder hæfter sig ved, når de overvejer at etablere produktion i udlandet. Her er Ukraine i stigende grad i virksomhedernes tanker, forklarer Peter Bay Kirkegaard, der er senior chefkonsulent hos Dansk Industri med speciale i Ukraine. 

“Vi hører sådan set kun positive ting om Ukraine i øjeblikket. Det er måske lidt i overkanten at sige det, men der er en stor optimisme, når snakken falder på Ukraine, og de muligheder, der er dernede,” siger Peter Bay Kirkegaard. 

Den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij, der blev valgt sidste år, har implementeret reformer, som skal gøre op med korruptionen i landet. Det arbejde vil han fortsætte med, og det har de danske virksomheder fået øje på, fortæller Peter Bay Kirkegaard. 

“Det er vores indtryk, når vi snakker korruption, at der bliver gjort noget med en række tiltag, såsom at domstolene er blevet mere frie. Rammebetingelser er bedre,” siger Peter Bay Kirkegaard.

Blandt andet forsøger den ukrainske præsident at reformere den dømmende magt Ukraine, og det kan du læse mere om her på Ukrainenu. 

“Ukraine er det nye Polen”

Gennemsnitslønnen i Ukraine er 12.264 UAH (cirka 3.351 kroner) om måneden, mens månedslønnen i Polen er i gennemsnit cirka 8.500 kroner

I Ukraine er der også en voksende it-sektor, som drager fordel af de højtuddannede ukrainere i landet. Det er alt sammen positivt, fortæller Peter Bay Kirkegaard, der kalder Ukraine for “det nye Polen” med henvisning til, at flere og flere virksomheder finder Ukraine interessant på samme måde, som de fandt Polen interessant for 10 til 15 år siden. 

“De faste og forusigelige rammer i Ukraine er vigtige for virksomhederne. Den ukrainske handelsaftale med EU, og det at Ukraine er tæt på Danmark, hjælper også,” siger Peter Bay Kirkegaard, der har svært ved at sætte tal på, hvor mange danske virksomheder, der flytter til Ukraine. 

Peter Bay Kirkegaard. Pressefoto: Dansk Industri

Han kan dog fortælle, at der er stigende interesse for Ukraine, når Danske Industri arrangere events om landet. Derudover henviser han til, at samhandlen mellem Ukraine og Danmark er stigende, hvilket han også kalder et udtryk for, at danske virksomheder finder landet interessant.  

Få bekymringer

Selv om det hele umiddelbart lyder godt, så er der hos Dansk Industri lidt en bekymring for, om Ukraine i fremtiden kan levere den kvalificerede arbejdskraft. Derudover er der fortsat være lidt usikkerhed i Ukraine, da landet fortsat har krigen i den østlige Donbass-region, der startede i 2014, da separatister med støtte fra Rusland løsrev dele af regionen. 

“Det er en faktor, men den danske interesse er mest i den vestlige del af landet, hvor man er langt væk fra krigshandlingerne. Der er derfor en del, der ikke skænker det en tanke,” siger Peter Bay Kirkegaard. 

I stedet er det de lave lønninger, handelsaftalen med EU og det faktum, at landet er tæt på Danmark, der betyder noget. Det gør blandt andet, at danske virksomheder i Polen og endda helt fra Kina finder landet interessant. 

“Selv om korruptionen også stadig er en bekymring, så er mange af de her virksomheder vant til at håndtere det. De har nultolerance, og de ved godt, hvordan de skal forhold sig til det,” forklarer Peter Bay Kirkegaard.