Peter Bay Kirkegaard. Pressefoto: Dansk Industri

Det er klart, at den makroøkonomiske udvikling i Ukraine betyder noget på den lange bane, men lige nu og her handler det om lønninger, stabilitet og kvalificeret arbejdskraft, lyder det fra Peter Bay Kirkegaard fra Dansk Industri. 

Ukraine gennemgår en rivende udvikling i disse måneder, hvor landet oplever stigende interesse for landets obligationer, lavere gaspriser, lavere renter og inflation i landet plus en styrket valuta. Flere af tingene er positive rent makroøkonomisk, forklarer Peter Bay Kirkegaard fra Dansk Industri, men det er ikke det vigtigste for danske virksomheder, der eventuelt overvejer at flytte en del af produktionen til landet. 

“De makroøkonomiske tendenser er ikke noget, som virksomheder går så meget op i. Det er mere, om lønomkostninger fortsat er lave, og at der er kvalificeret arbejdskraft,” siger Peter Bay Kirkegaard, der henviser til, at den styrkede valuta selvfølgelig har en negativ indflydelse på virksomhedernes lønomkostninger. 

Den ukrainske valuta steg med hele 19 procent sidste år, hvilket var den højeste procentvise stigning i verden i 2019. Selv om de lavere renter i Ukraine umiddelbart lyder positivt, så er det få danske virksomheder, som vil få fordele af den lave rente, da de ikke låner penge i Ukraine, forklarer Peter Bay Kirkegaard. 

Lav inflation er godt

I Ukraine er inflationen faldet til under fem procent, hvilket er bedre end de omkring 10 procent, som inflation var i 2018, eller cirka 47 procent i 2015. Peter Bay Kirkegaard mener ikke, at inflationen lige nu gør den store forskel på den korte bane, når virksomheder overvejer, hvor de vil flytte hen, men det kan den på den lange bane.

“Det vil give en ro på bagsmækken, og det kan have en afsmittende effekt. Det kan måske gøre det lettere for nye virksomheder at vælge Ukraine til,” forklarer han. 

“Det er klart, at hvis en virksomhed skal lave en kæmpe investering, så kigger de også på de makroøkonomiske tal, men generelt set er det lønningerne og arbejdskraften i Ukraine, der trækker. Det er klart at stabilitet betyder en del, men en del af at drive virksomhed er også at tage risici, ellers kan man lige så godt blive i Danmark.”