Jesper Henriksen, der er hotelleder på Radisson i Kyiv, fortæller, at der er problemer med at tiltrække og fastholde kvalificeret arbejdskraft i Ukraine. Foto: Emil Filtenborg

Der er for megen fri kapacitet på Ukraines hoteller, og der mangler en reel plan for turismesektoren i landet, lyder det fra Jesper Henriksen.

Jesper Henriksen, der er hotelleder på Radisson i Kyiv, havde ikke de store forventninger til den ukrainske hovedstad, da han ankom for over to år siden. Faktisk tænkte han, at byen ville være en mindre udgave af Moskva, hvor han tidligere har arbejdet. 

“Jeg troede, at der var strejke i byen, da jeg ankom natten til en søndag, da der slet ingen biler var. Men nej, sådan er det bare hver weekend, og der gik ikke lang tid, før jeg fandt ud af, at Ukraine bare er mega behagelig, og at menneskene er venlige,” siger Jesper Henriksen, da Ukrainenu møder ham inde på Radisson. 

Derfor undrer det også Jesper Henriksen, at der ikke er flere turister i den ukrainske hovedstad, især landets lave priser tages i betragtning. Ifølge hjemmesiden Numbeo.com, der sammenligner leveomkostninger i hele verden, er Kyivs midtby 58,7 procent billigere end København. 

“Vi lever primært af forretningsbesøg. Turismen gror ikke særlig meget. Det troede jeg ellers, at den ville efter, at blandt andet Wizz Air åbnede direkte flyvninger hertil fra blandt andet Danmark. Her i byen er belægningen måske omkring 50 procent,” siger Jesper Henriksen, der sammenligner det med de 90 procent fra Beijing, hvor han tidligere har arbejdet.

Mangler en plan for turismen

Det er især i weekenden, hvor turister ellers burde fylde godt op på byen hoteller, at der er lav belægning, forklarer Jesper Henriksen. Han mener, at det lokale bystyre og regeringen mangler at få fortalt om de gode historier i Ukraine, så turisterne får et andet billede af landet end den klassiske opfattelse med korruption og krig. 

“Der er afsat nogle penge, men det er bare slet ikke nok. Enten skal de bruge nogle flere penge, ellers er de spildt alligevel,” siger Jesper Henriksen, der har arbejdet i en række lande verden over i sit job hos Radisson. 

Jesper Henriksen, der er hotelleder på Radisson i Kyiv, mener, at Ukraine er et godt sted at være, men at der er nogle udfordringer for hotel-sektoren. Foto: Emil Filtenborg

“Kyiv er den billigste hovedstad i Europa, men folk tager stadig hellere til Prag eller Budapest. Der skal bruges nogle penge på at ændre det,” siger Jesper Henriksen, der bruger sit netværk i byen til at prøve at presse på for mere reklame. 

Ifølge Kyiv Post faldt antallet af turister i Ukraine med cirka 50 procent fra cirka 25 millioner besøgende i 2013 til cirka 12,5 millioner i 2014, da Maidan Revolutionen brød ud, Rusland annekterede Krim-halvøen og krigen brød ud i Donbass-regionen. Andelen af russiske turister faldt med hele 77 procent. 

Jesper Henriksen tror, at der er potentiale til en stigning på mellem 10 til 15 procent i belægning på byens hoteller i weekenden, hvis der gøres noget for at tiltrække turisterne.

Svært at holde på arbejdskraften

En anden udfordring i Ukraine er problemerne med at holde på den kvalificerede arbejdskraft, fortæller Jesper Henriksen. Det er især, fordi ukrainerne kan tjene tre til fire gange så meget ved at tage et lignende arbejde i Polen eller Dubai. 

Det er alt fra rengøringspersonale til tjenere og ledere, som smutter, forklarer han. Derfor har hotellerne blandt andet mange unge universitetsstuderende ansat, men det har den ulempe, at det ofte kun er korte ansættelser.

“Fastholdelse er svær. Det er ofte blot nogle få uger eller måneder, også er de væk igen. Det er især et problem, når det tager noget tid at komme ind i jobbet. For eksempel at lære, hvordan man holder på en kaffekop. Det tager dage eller uger, før de kan det hele,” siger Jesper Henriksen, der siger, at en rengøringsansat gerne skal nå 15 til 16 værelser på en dag, mens en ny når mellem otte til ni i opstartsfasen.