Der var fokus på både muligheder og udfordringer ved at drive forretning i Ukraine ved Danish Outsourcing Forum, hvor specielt de kulturelle forskelle mellem Ukraine og Danmark blev diskuteret.
Der er udfordringer ved at drive forretning i Ukraine, men der ligger en stor gulerod og venter, hvis det lykkes. Det var budskabet onsdag, da flere danske virksomheder deltog i Danish Outsourcing Forum i den ukrainske by Lviv. Gennem flere paneldebatter og oplæg fra danske virksomheder med erfaringer i landet forsøgte forummet at sætte fokus på, at Ukraine er andet end krig og korruption. Et land klar til investeringer.
”Ukraine er stadig et mysterie for folk, der ser det som noget med krig,” sagde Jesper Holst, der er chef for it-virksomheden Ektos med afdelinger i både de ukrainske byer Kharkiv og Ivano-Frankivsk.

Han forklarede også, at Ukraine tit bliver overset som investeringsland på grund af de fordomme, som danskerne har. Ifølge ham kan ukrainske virksomheder i dag producere billige varer på niveau med Kina. Det skyldes blandt andet, at de ukrainske virksomheder kan sælge frit til hele EU uden problemer. Andre oplægsholdere i løbet af dagen nævnte også det høje uddannelsesniveau som attraktivt, specielt kombineret med lave lønninger.
”Vi havde den idé, at gode produkter kun kan produceres i Danmark. Og at vores produkter er for komplicerede at outsource,” fortæller Nis C. Phillipsen, der er tidligere direktør hos Gram Equipment, om tiden, da Gram Equipment for flere år siden overvejede at outsource dele af deres produktion til Ukraine for at sænke omkostningerne.
Ukrainerne viste sig at kunne producere på samme høje niveau som i Danmark. Derfor begyndte Gram Equipment langsomt at flytte yderligere af deres produktion til landet, forklarede Nis C. Phillipsen til de cirka 30 fremmødte til Danish Outsourcing forum.
Korruption er ikke det største problem
Flere af de danske virksomheder fortalte, at de aldrig har haft problemer med korruption, som Ukraine ellers er kendt for. Ifølge hjemmesiden Trading Economics ligger Ukraine lavt på ranglisten over de mindst korrupte lande med en 120 plads ud af 175. Ifølge flere til Danish Outsourcing Forum har landet problemer med korruption i uddannelsessektoren og hospitalsvæsenet, mens det ikke er det store problem som virksomhed.
I stedet mente flere af deltagerne, at danske virksomheder, som overvejer at flytte til Ukraine, skal være klar over, at der kan være kulturelle forskelle, som der skal overvindes.
”Talentet er her, og det er meget attraktivt, men det tager alt sammen lidt længere tid her i Ukraine. Nye virksomheder skal virkelig tænke over, at der er nogle kulturelle forskelle. Der skal sættes tid af til at komme til at forstå hinanden. Ikke fordi vi skal blive de samme personer, fordi det er vi ikke, men vi skal komme til at forstå hinanden,” forklarede Jesper Holst.
Ifølge Bjarne Rerup Schlichter, der er lektor på Aarhus Universitet, er ukrainerne anderledes, når det kommer til deres måde at gå til opgaver på. Ukrainerne går i gang med en opgave med udgangspunkt i det teoretiske, hvor danskerne gør det lige omvendt, fortalte han de fremmødte.
Dertil nævnte andre deltagere, at der også internt i Ukraine er spændinger mellem ukrainerne i den østlige del af landet, hvor flere snakker russisk, og dem i vest, der også snakker ukrainsk. Den opfattelse delte Bo Eske Nyhus, der er senior investment manager hos Nefco, ikke.

”Jeg synes, at der bliver tegnet et billede af, at ukrainerne er splittede, men jeg oplever det direkte modsatte. Jeg mener heller ikke, at der er så store kulturelle forskelle her i landet,,” forklarede Bo Eske Nyhus i en af paneldebatterne og pegede på, at de kulturelle forskelle, som der er i Ukraine, langt fra er værre i alle mulige andre lande.
En masse begynderfejl
Mens rigtig mange danske virksomheder har produktion i for eksempel Polen, halter Ukraine stadig efter, når det kommer til, hvor danske virksomheder vælger at udflytte deres produktion. Dog har IFU, der er den danske investeringsfond for udviklingslande, lavet 57 investeringer i Ukraine siden 2000 for at understøtte danske virksomheder med et samlet beløb på 129 millioner Euro.
Morten Munk, der er leder af Mafcon og medarrangør af Danish Outsourcing Forum, spåede, at Ukraine kan blive det næste store vækstland, hvis der bliver gjort op med nogle af de mange myter om landet, som, han mener, ligger langt fra virkeligheden.
”Det som jeg hører her i dag er, at det er muligt at lave forretning i Ukraine. Det er attraktivt at være her med lave lønninger og adgang til et kvalificeret arbejdskraft,” sagde Morten Munk og pegede blandt andet på stor succes i den ukrainske it-sektor, der vokser år for år.

Den opfattelse var Guldmann, der er en dansk virksomhed, der blandt andet producerer udstyr til genoptræning, enig i. Ifølge Taras Yurynts, der er deres direktør i Ukraine, handler det om at tilpasse forventninger til landet og have en klar plan fra starten. Der skal tages højde for alt fra større ting såsom regulering af markedet til helt lavpraktiske ting såsom, at ikke alle her snakker engelsk i Ukraine.
”Vi har hos os store krav til kvaliteten, og vi måtte for eksempel sande, at vi havde svært ved at nå en høj nok kvalitet her i staten. Men det handler bare om at blive ved med at højne niveauet indtil, at det er på det rette niveau. Det er en udfordring, men det kan lade sig gøre,” sagde Taras Yurynts, der er chef for omkring 100 mand i Ukraine.