Mange af Ukraines veje er i sørgelig forfatning, men en ny infrastrukturplan kan løfte kvaliteten af både veje og levestandarden, spår dansk direktør.
Det er ofte en noget turbulent oplevelse at køre bil på det ukrainske vejnet – det gælder både for landevejene og i byerne. Nogle steder er vejene ikke mere end en streg på et kort og en række huller i asfalten, der leder til ens destination.
Men det vil den ukrainske regering og præsident Volodimir Zelenskij lave om på med genopbygning, nybygning og reparation af i alt 24.000 kilometer vej de næste 3-4 år. Og det glæder direktør i den danske transportvirksomhed ICT, Leif Pedersen der siden 80’erne har arbejdet i og med de tidligere østbloklande.
Dels fordi det er godt for hans branche, men også fordi det er godt for landet som helhed.
“Transportbranchen er jo jublende lykkelige, hver gang der bliver investeret i den infrastruktur, vi skal bruge. Der mangler noget kvalitet i Ukraine. Der er veje, men de er hullede, og det er jo med til at koste en hulens masse penge. Personbiler og lastbiler bliver ødelagt, folk kommer til skade og hospitalerne bliver belagt, så det er helt sikkert godt at begynde at lave god infrastruktur,” siger Leif Pedersen.
Det er de store industrier, mastoDonterne med den tunge produktion, der skal ind. Når investorer kommer udefra og siger, at de vil være en del af et land, så er infrastrukturen altid en af de ting, de kigger på.
Leif Pedersen
CEO, ICT A/S
Infrastruktur kan give Ukraine Polens udvikling
Pedersen peger på Polen, hvor store EU-investeringer i infrastruktur har løftet landet til et næsten uigenkendeligt niveau.
“For os er infrastruktur jo alfa-omega, det kan du også se i et land som Polen, hvor der virkelig er blevet pustet mange penge i infrastrukturen. Hvis man kan huske, hvordan det så ud før, så kan du ikke genkende det. Det er en hel anden slags infrastruktur, de har i dag, og det løfter hele samfundsøkonomien,” siger Leif Pedersen.
Ifølge ham har infrastrukturinvesteringerne i Polen været helt centrale i at løfte Polen til det niveau, de har nu. Dels fordi infrastrukturen har lavpraktiske fordele, der gør det muligt at transportere varer billigere og optimere produktionen, men også fordi det ikke virker afskrækkende på udenlandske investorer.
“Når udenlandske investorer har kig på et nyt land, så er infrastrukturen altid en af de ting, de kigger på. Selvfølgelig kigger de også på geografi, om der er ro og orden i landet og en masse andre ting, men infrastruktur er altid en af tingene, de kigger på, og hvis Ukraine også får en god infrastruktur, kan det tiltrække udenlandske investorer,” siger Leif Pedersen.
“Polen havde aldrig været, hvor de er i dag, hvis ikke det var for opgraderingerne af infrastrukturen”
Den største hurdle er stadigvæk bureaukrati
Den største udfordring for transport ind og ud af Ukraine er dog ikke de hullede veje, selvom de sænker hastigheden betragteligt. Det er fortsat grænseovergangene, der giver transport- og logistikselskaberne den største hovedpine.
“Jeg vil tro, at en optimal infrastruktur og bedre grænseomkostningerne nemt kan reducere omkostningerne til transport med 10 procent. Alle forhindringer koster penge, og lige nu holder vi i gennemsnit en dag på grænsen og venter. Det er klart, at det bliver indregnet i den totale pris,” siger Leif Pedersen.
Det er ikke blot transportprisen, der lider. Den ekstra tid på grænsen forlængere produktionens cyklus uden at tilføre værdi i kæden, hvilket Leif Pedersen også ser som en udfordring, da det blot er låst likviditet, der bogstaveligt talt holder stille.
“Se på alle de værdier, der bare står venter på grænserne. Hvis man bare kunne køre frit over grænserne ville det have en kæmpe værdi for både samfund og virksomheder.”
Præsidentens rådgiver, Mikheil Saakashvili, kom tidligere med en plan, der skulle nedbringe ventetiden ved grænsen til 15 minutter. Det ser dog stadigvæk ud til at have lange udsigter.