Andriy Berestyan. Photo: Danfoss

En af de største danske virksomheder i Ukraine er Danfoss, der bidrager til den grønne omstilling i landet. De oplever en bedre arbejdsklima i Ukraine, der lover en række reformer, hvilket også gør meget usikkert, lyder det fra Danfoss. 

I den ukrainske hovedstad Kyiv har Danfoss en lokalafdeling med 90 ansatte, hvorfra de sælger en række produkter til energieffektivisering såsom termostater og moderne radiatorer. De oplever i øjeblikket vækstrater på omkring 10 procent om året og regner med at ramme en omsætning på mellem 150 til 170 millioner kroner i år. 

“Vi har, siden vi startede i 1997, lært, at lovgivning i Ukraine ikke betyder ret meget medmindre, at der er en stimulator til at få lovgivningen implementeret,” lyder det fra Andriy Berestyan, der er leder af lokalafdelingen i Ukraine, da han møder Ukrainenu og bliver spurgt ind til virksomhedens erfaringer.

Han mener, at Ukraine har nogle af de bedste love, men at det store problem er, at de ikke altid bliver fulgt. Derfor bestod langt størstedelen af Danfoss’ forretning i 90erne og 00erne af at sælge dele til nybyggerier, hvorimod det i dag hovedsageligt er renovering. 

“Førhen sagde folk bare, at de nye retningslinjer for energiforbrug måtte være en joke, og at politikerne kunne glemme alt om det. Der var dyrt at lave renoveringer, og der skete derfor ikke noget. Det er anderledes i dag. Vi har set et stort skifte siden 2013 og 2014,” lyder det fra Berestyan.

Andriy Berestyan underskriver en aftale tidligere på året med borgmesteren i den ukrainske by Odesa. Foto: Danfoss

Krigen kom og priserne rettede sig

I 2014 gik ukrainerne på gaden for at demonstrere mod den daværende præsident Viktor Janukovitj, der ville vende landet væk fra EU. Demonstranterne fik fjernet ham fra magten, men prioden skabte ustabilitet i landet. Rusland brugte usikkerheden til at annektere Krim-halvøen, mens russisk-støttede separatister løsrev dele af ukraines østlige Donbass-region. Der har været krig lige siden. 

Konflikten med Rusland betød, at ukrainerne skulle til at betale en højere pris for russisk gas. Det skabte pludselig en vilje blandt de ukrainske politikere til at gøre sig uafhængig af den russiske gas. Det betyder øget fokus på vedvarende energi og energirenovering, som kommer Danfoss til gode. 

“Politikere var pludselig klar til at gøre noget, og private var meget interesserede i, hvad de kunne gøre for at sænke de tårnhøje energipriser,” siger Berestyan, der anslår, at de mange gamle bygninger i Ukraine kan gøres 70 procent mere energieffektive ved små tiltag.

Det skyldes blandt andet, at langt de fleste gamle bygninger slet ikke har nogle termostater på deres radiatorer. Det er derfor ikke muligt at stille på varmen. 

“Det er lidt som i Danmark før i tiden. Jeg mener også at have hørt, at der skulle en oliekrise til i 70erne, før I, i Danmark, fik gjort noget ved jeres effektivisering. Det er den samme udvikling, som vi nu er i gang med her i Ukraine,” siger Berestyan, der tror på fortsat vækst. 

Blandt andet har Danfoss etableret en afdeling i Ukraine, der hjælper med at støtte hele koncernen ved at svare på tekniske spørgsmål og lave marketingsmateriale. Det skyldes, ifølge Berestyan, at Ukraine har mange højtuddannede mennesker, der gør det oplagt at etablere sådan en afdeling i Ukraine, selv om den kunne, modsat salgsafdelingen, etableres alle mulige andre steder i Europa. 

Danfoss’ lager i Ukraine. Foto: Danfoss

Svært at arbejde i Ukraine

Den øgede fokus på at få gang i den grønne omstilling og energieffektivisering har været god for Danfoss forretning, og Berestyan slår da også fast flere gange, at Danfoss klarer sig rigtig flot i Ukraine. Staten har blandt andet startet en renoveringsfond, hvor private og virksomheder kan låne penge til energieffektivisering, som er yderst favorable. 

Han vil dog ikke lægge skjul på, at der er nogle udfordringer ved at drive forretning i Ukraine, som der ikke er i Danmark. Tidligere havde Danfoss håb om at finde lokale leverandører til at levere dele til nogle af Danfoss’ produkter. På grund af manglende kvalitet og volumen hos de lokale virksomheder, gav Danfoss op i 2009.

“I dag vil jeg dog tro, at det vil være muligt, for Ukraine har rykket sig en hel del, men der er stadig nogle steder, hvor landet halter,” siger Berestyan, men slår fast, at Danfoss på trods af forbedret kvalitet ved lokale virksomheder ikke har planer om at forsøge igen. 

Berestyan peger også på en anden udfordring i Ukraine. Landet har problemer med at overholde og implementere love, lyder det. Det falder i tråd med, hvad Anders Åslund, der er økonom hos den uafhængige organisation Atlantic Council, tidligere har fortalt Ukrainenu. Åslund slog fast, at det vigtigste for Ukraine er at få reformeret den dømmende magt, så udenlandske investorer tør investere.

Berestyan fortæller blandt andet, at implementeringen af love i Ukraine er “uforudsigelig”, da meget er påvirket af oligarker. Den nye regering i Ukraine har sat sig for, at reformere og gøre den dømmende magt mere troværdig, og Berestyan håber da også, at det lykkes, så det kan skabe stabilitet for både udenlandske og ukrainske virksomheder. 

“Hvis bare den dømmende magt virkede 90 procent, ville det være nok til at vide, at din forretning er beskyttet mod pludselige tiltag,” lyder det fra Berestyan. 

Ingen større korruption

Ukraine er også kendt for at have problemerne med korruption. Ifølge hjemmesiden Trading Economics ligger Ukraine på en plads som nummer 120 ud af 175 lande, når det kommer til korruptionsniveauet. Selv om den placering viser, at Ukraine stadig har et stykke vej for at komme korruptionen til livs, så er det blevet meget bedre, end da Danfoss startede i 1997, lyder det fra Berestyan.

“Hos Danfoss har vi en klar politik om, at der slet ikke må være nogen korruption. Vi skal være hvidere end hvid, og det er vi også. Men vi er også begunstiget af vores størrelse,” siger Berestyan, mens han overvejer sine ord. 

“Vi er en stor virksomhed, der har mulighed for at tage de juridiske slåskampe over flere år. Det er værre for de mindre virksomheder, og det er derfor værd at overveje som ny virksomhed i Ukraine, om der er de økonomiske muskler til at tage de her slåskampe, der kan opstå,” siger Berestyan, der dog mener, at udenlandske virksomheder ofte bliver budt velkommen med åbne arme af de ukrainske, især lokale, politikere.

Det skyldes blandt andet, at en stor del af de skatter, som de udenlandske virksomheder betaler, i dag går i de kommunale kasser.

“Men vi hører selvfølgelig også om eksempler på virksomheder, der har haft problemer. Blandt andet om en ny hatteproducent i Ukraine, der blev presset til at betale skyhøje priser for sin elektricitet. Det er ikke korruption, men det er et eksempel på nogle af de problemer, som virksomheder kan komme ud for,” siger Berestyan. 

Store muligheder men hvad vi politikerne?

I foråret valgte ukrainerne den tidligere komiker Vladimir Zelenskij som landets nye præsident. Zelenskij og hans nye parti vandt også senere flertallet i parlamentet, og partiet og præsidenten har derfor langt mere magt til at ændre tingene i Ukraine, end mange politikere før dem. Præsidenten har blandt andet igangsat en række tiltag for at forbedre retssikkerheden og arbejdsklimaet for erhvervslivet. Landets nye premierminister var også tidligere på året ude og erklære, at han regnede med 40 procents vækst over de næste fem år

Ambitionerne ser Danfoss positivt på, men der er stadig usikkerhed om, landets stabilitet.

“Det er meget ambitiøst, men hvis jeg var en ny investor, ville jeg kigge meget nøje på, hvad der rent faktisk sker og ikke kun, hvad politikerne siger,” lyder det fra Berestyan, der slår fast, at det er hans egen holdning.

“Det ukrainske parlament er efter min overbevisning meget splittet, selv om Zelenskijs parti har et flertal. De mange nye medlemmer i parlamentet er unge, er uerfarne og har meget lidt viden om deres områder. Det er derfor efter min overbevisning et eksperiment, der er i gang,” siger Berestyan.

Han mener, at det er fint at lave eksperimenter, hvis landet er stabilt. Men han påpeger, at der er meget på spil i Ukraine på grund af den fortsatte konflikt med Rusland.

“Risikoen ved fejl er i min optik dobbelt så store for Ukraine, som det ellers ville have været. Jeg ser derfor store muligheder med den nye regering, men jeg ser også store risici. Der er store muligheder, hvis regeringen fortsætter med at være demokratisk, men regeringen er i min overbevisning også præget af populisme, og hvis det viser sig at vinde frem i større stil, så er det farligt. Populisme dræber forretningslivet.”

“Men på trods af de her udfordringer og usikkerheder, så er vi her og har været her længe. Vi klarer os godt. Så selv om der er mange usikkerheder, så er vi et bevis på, at det kan lade sig gøre,” siger Berestyan, der regner med, at Danfoss vil hyre yderligere 10 folk næste år og nå op på 100 ansatte i Ukraine. 

Danfoss’ hovedindgang i Kyiv. Foto: Stefan Weichert