Andriy Berestyan, tv., underskriver en aftale i 2019 med borgmesteren i den ukrainske by Odesa. Foto: Danfoss

Corona-krisen kommer til at koste på bundlinjen, forklarer Danfoss, der regner med et fald på mellem 9 til 15 procent i omsætningen for andet kvartal i år. Det er også muligt, at krisen vil få virksomheder til at tænke anderledes fremadrettet, forklarer Danfoss, da de drager sig nogle erfaringer digitalt. 

En fald i omsætningen på mellem 9 til 15 procent er, hvad Danfoss regner med, at coronavirussen og nedlukningen af Ukraine vil koste virksomhedens afdeling i Ukraine. Sådan lyder det fra Andriy Berestyan, der er leder af Danfoss’ lokalafdeling i Ukraine. Han regner med, at krisen er hurtigt ovre, men at den vil få nogle konsekvenser fremadrettet. 

“Vi kan se, at vores største kunder ikke arbejder på fuld tryk. Forretninger er lukkede, og selv om de forsøger at øge salget på internettet, så kommer den udvikling ikke fra den ene dag til den anden. Selv om der stadig er gang i byggebranchen, så ser vi også, at der er nedgang i aktiviteten, og det rammer selvfølgelig os,” siger Andriy Berestyan. 

Selv om Danfoss i Ukraine regner med et fald i omsætningen på mellem 9 til 15 procent, så betyder det ikke, at virksomheden kommer til at tabe penge. Danfoss, der sælger en række produkter til energieffektivisering såsom termostater og radiatorer, har valgt at beholde alle medarbejdere i job med samme løn, men har været i stand til at spare på transporten, hotelovernatninger, brændstof og en række andre poster. Det gør, at virksomheden ikke regner med at tabe penge i andet eller tredje kvartal i år. 

“Generelt er den nuværende situation med coronavirussen også markant anderledes, end hvad vi har set med krigen med Rusland i 2014 og finanskrisen i 2008. Vi tror på, at krisen denne gang bliver kortere, og at problemerne vil være isoleret til dette år,” siger Andriy Berestyan, der peger på, at bankerne i Ukraine klarer sig markant bedre end tidligere, og det giver tiltro til, at krisen kan få en ende relativt hurtigt. 

Artiklen fortsætter under billedet

Danfoss’ hovedindgang i Kyiv. Foto: Stefan Weichert

Må skære ind til benet

Karantæneperioden i Ukraine er blevet forlænget til den 24. april, og flere virksomheder har også udtrykt bekymring i en undersøgelse lavet af European Business Association i Ukraine. Her svarede 48 procent af de adspurgte, at de allerede har haft tab på mellem 20 til 50 procent af omsætningen. Yuriy Gorodnichenko, der er professor på Berkeley University of California, har blandt andet anslået, at det ukrainske bruttonationalprodukt kan falde med hele 15 procent, mens andre iagttagere har peget på et lidt lavere tab. 

Andriy Berestyan er enig i, at flere virksomheder er i problemer, men han tror på, at karantænen snart vil stoppe eller blive lempet, og at krisen vil være ovre. 

“Det er klart, at vi arbejder med en plan b, hvis det ikke skulle ske, og der bliver skabt en større økonomisk krise, men mit bedste bud er, at vi snart vil se en bedring. Det er også, hvad vi forbereder os på, da vi tror på, at markedet vil komme sig hurtigt,” siger han og peger på, at det er evnen til at skære i blandt andet transportudgifter, som gør en forskel.

“Rejseudgifterne er en stor post for os, og i andet kvartal ser vi næsten et fuldt stop på den front, og det gør, at vi sparer penge på hoteller, billetter, biler og brændstof. Derudover har vi valgt at udskyde planlagte lønstigninger til næste år, og det gør, at det ser fornuftigt ud,” siger han og peger på at fem til syv procent af omkostningerne kan reduceres via den vej. 

Digitalisering er fremtiden

Andriy Berestyan oplyser, at Danfoss, der regnede med en omsætning på mellem 150 og 170 millioner kroner i 2019, er i stand til at køre på 90 til 95 procent af kapaciteten i øjeblikket på trods af krisen. Virksomheden har kun begrænsede forsinkelser på varer fra udlandet, og det er muligt at få meget ud af medarbejderne, der arbejder hjemme. 

“Her kan vi drage os nogle erfaringer. Alle taler lige nu om, at alt skal foregå digitalt. Der er meget snak om, at det er fremtiden, og det er en stor mulighed fremadrettet. Det vil være en måde at spare på udgifterne til rejser på, og lige nu får vi nogle erfaringer på de fronter, som vil vise, om det kan lade sig gøre,” siger Andriy Berestyan, der regner med, at det kan være muligt for Danfoss at spare penge på det punkt i fremtiden.

“Det er tidligt at spå om lige nu, hvor meget der kan findes ved øget digitalisering, men der vil være nogle møder ansigt til ansigt, som vi kan gøre digitalt, og der vil være nogle marketingsudgifter, som vi kan reducere. På samme måde er der noget på uddannelse, som kan foregå online” siger han og understreger, at det ikke nødvendigvis betyder, at Danfoss vil reducere budgetterne i fremtiden, men at de kan få mere for det samme.

“Måske kan vi digitalt få dækket en større gruppe af vores medarbejdere for samme mængde penge,” siger Andriy Berestyan. 

Danfoss lager i Ukraine. Foto: Danfoss