Foto af CDC hos Unsplash

Ukraine er et af de lande i Europa, der tester færrest personer for corona-virus. Det kan ændre sig nu. 

Ukrainerne er selv begyndte at producere tests, der kan afgøre om en patient har COVID-19 eller ej. De første 200.000 ukrainskproducerede tests er lige nu på vej ud i landet, skriver Kyiv Post.

At teste er en nødvendighed, hvis man vil have overblik over sygdommens spredning – det siger sig selv. Men det kan også have betydning for, hvornår og hvor meget karantænerestriktionerne bliver lempet.

Præsident Volodimir Zelenskij har tidligere udtalt, at der først vil blive åbnet, når antallet af smittetilfælde finder et stabilt leje. Selv om tests i sig selv ikke stopper smitte, så kan det her være et skridt på vejen mod en genåbning af landet.

Smitten fortsætter

Lige nu ser det dog ikke for lyst ud. I det seneste døgn er der ifølge Kyiv Post registreret 478 nye tilfælde af COVID-19, hvilket bringer det totale antal smittede op til 8125 personer.

Antallet af nye smittet har ligget imellem 4-500 i et godt stykke tid og pt. fordobles antallet af smittede cirka hver 10. dag. Den 16 april blev der registreret 4161 tilfælde af sygdommen.

Karantænen skulle egentlig have været ophævet i går, men den blev tidligere på ugen forlænget til den 11. maj som minimum. I den forbindelse sagde premierminister Denis Sjmygal, at antallet af nye tilfælde ville toppe i starten af maj.

Positive perspektiver 

Selv om karantænen selvfølgelig også rammer Ukraine hårdt, så er der dog stadigvæk positive perspektiver at tage med, når man skuer ud i fremtiden, hvor virussen forhåbentlig kun er at finde i historiebøgerne.

Blandt andet siger direktøren for logistikvirksomheden ICT A/S, der har masser af aktiviteter i Ukraine og Østblokken, at krisen kan få de europæiske virksomheder til at overveje, om ikke de ville rykke produktionen tilbage til Europa – for eksempel til Ukraine.

Grundlæggende ser de danske virksomheder med forretning i Ukraine, som Ukraine Nu har talt med, fortsat lyst på tingene. Det kan du læse mere om i dette sammendrag:

Sammendrag: Sådan klarer de danske virksomheder sig i krisen