Foto af Yassine Khalfalli hos Unsplash

Ifølge Canadas premierminister blev passagerflyet skudt ned af en iransk raket. 

Den canadiske premierminister Justin Trudeau beskyldte sent torsdag aften Iran for at have skudt det ukrainske passagerfly ned kort efter flyets afgang fra Imam Khomeini Lufthavn nær den iranske hovedstad Teheran. 

Styrtet kostede 176 mennesker livet. 82 iranere, 63 canadiere, 11 ukrainere, 10 svenskere, fire afghanere, tre britere og tre tyskere var ombord. 

“Vi har efterretninger, som indikerer, at flyet blev ramt af et iransk jord til luft-missil. Det kan meget vel være, at det ikke var hensigten,” lød det fra Justin Trudeau på et pressemøde, hvor han krævede undersøgelser.

På de sociale medier florerer en video af, hvad der menes at være nedskydningen af passagerflyet. New York Times har netop bekræftet videoen som ægte, og det underbygger canadiernes påstand. Se den nedenfor. 

Iran: Vi har ikke gjort det

Flystyrtet skete kort efter, at Iran sendte flere missiler mod amerikanske luftbaser i Irak som et modsvar på det amerikanske droneangreb, der dræbte den iranske general Qassem Soleimani. Det har fået flere eksperter til at pege på, at iranerne kan have skudt flyet ned ved en fejl, da de frygtede et amerikansk modangreb. 

Iran afviser dog, at de har noget at gøre med styrtet. 

“Alle disse meldinger er psykologisk krigsførelse mod Teheran,” sagde Ali Rabiei, der er talsmand for det iranske styre ifølge DR Nyheder og Reuters. 

Tidligere har Iran afvist, at udlandet kan få adgang til flyets sorte bokse, men nu beder Ali Rabiei de berørte lande om at sende repræsentanter, der kan være med til at efterforske ulykken og se på de sorte bokse. Det har både Canada og Ukraine valgt at gøre.