Foto: Stefan Weichert

I år begynder anlæggelsen af den første del af et planlagt netværk af højhastighedstoge i Ukraine.

Et 2000 kilometer netværk til højhastighedstoge er planlagt i Ukraine, og den første del af dette projekt kan nu begynde ifølge minister for infrastruktur, Vladislav Kriklij. Det skriver Ukraine Business News.

Når forbindelsen er færdig vil det være muligt at rejse fra Lviv i vest til Kharkiv i øst på omkring 4 timer, lyder det fra præsident Volodimir Zelenskij. Det svarer til at køre fra København til Aalborg 3 gange.

Toget skal køre op imod 250 kilometer i timen, og den første planlagte rute er at bygge 80 kilometer togbane med EU-skinner mellem Polen og Lviv, så der ikke længere skal skiftes hjulbredde på grænsen.

Lidt ligesom en femfingerplan, skal jernbanenettet gå fra Kyiv og ud. Det betyder, at der vil komme følgende togforbindelser engang i fremtiden: Kyiv-Kharkiv, Kyiv-Odessa, Kyiv-Dnipro-Zaporisja og Lviv-Polen. I slutningen af dette årti skal netværket flytte 5 millioner passagerer om året fordelt på 39 toge.

Stor tidsbesparelse

Når det kommer til transport på landjorden, er togene i Ukraine formentlig den mest komfortable måde at rejse på helt generelt. Vejnettet i Ukraine er nemlig plaget af dårligt vedligehold og mange huller.

Togbanerne derimod er, selv om det ofte går langsomt, ret komfortable. Hvis man vælger at skrue ned for komforten, kan man også komme meget billigt frem og tilbage på de lavere klasser.

Det tager dog sin tid at rejse med tog i Ukraine. Pt. tager ruten Lviv til Kyiv eksempelvis omkring 5-6 timer, imens turen til Østukraine fra hovedstaden nemt kan komme op i nærheden af ti timer.

Statsbanerne står overfor udrensning

Den ukrainske statsvirksomhed Ukrzaliznytsia, der driver de ukrainske statsbaner, blev i september undersøgt af den ukrainske sikkerhedstjeneste, SBU, der har mistanker om korruption i statsbanerne.

SBUs undersøgelse er Ukraines seneste forsøg på at rydde op i Ukrzaliznytsia, som har omkring 250.000 mennesker ansat og har monopol på passagertransporten på landets jernbaner.

Det går dog bedre i virksomheden, men det betyder ikke, at de er fri for problemer. Blandt andet er der nogle forhold, der leder til mistanke om, at Ukrzaliznytsia sætter deres priser på blandt andet fragt af jern meget lavt for at hjælpe oligarken Rinat Akhmetov.

Problemer med statsbanerne: Nu skal der ryddes op