Ukrainske Vareniki. Foto af Victoria Shes hos Unsplash

Ukraine byder på en masse lækre retter, som du kan lave i løbet af julen. Her kan du lære lidt om nogle af dem og se, hvordan du laver dem. 

Julen står for døren, og den står gerne på and eller flæskesteg i de danske hjem. I Ukraine er det dog anderledes. For det første er julen først den syvende januar, da de følger den øst-ortodokse religiøse kalender, men derudover er maden også meget anderledes. 

Traditionelt set skal der være 12 retter på bordet juleaften, som symboliserer de tolv apostle, og mange serverer ikke køb denne dag. Det er nemlig meningen, at de skal faste. 

Hvis du har lyst til at prøve noget nyt en af juledagene, så kan du forsøge at lave nogle af de lækre ukrainske retter. Nedenfor har vi samlet nogle af dem, som ofte finder plads på de ukrainske juleborde. 

Kutia – en spændende ret der blandt andet består af hvede

Denne ret består blandt andet af hvede, byg, nødder og honning. Den har en særlig plads i  ukraineres hjerte. Det er tradition at lade resterne fra festmåltidet stå natten over, så folks forfærdre også kan smage. Du kan høre mere om retten og få opskriften nedenfor. 

Uzvar – en form for saftevand med smag af bær og røg

Du kan også forsøge at lave saften Uzvar, der ofte serveres sammen med Kutia. Det er en saft, der også laves af friske bær om sommeren og tørrede bær, æbler, pærer eller abrikoser om vinteren. Nedenfor kan du se, hvordan du laver den. Det er relativt lige til, men det er ofte en drik, der får en blandet modtagelse. 

Vinaigrette – en blanding af kartofler, rødbedder, gulerødder og bønner

Denne ret minder på mange måder om en salat bestående af rodfrugter. Den består primært af kartofler, rødbedder, gulerødder og bønner, og den ligner noget, som vi også sagtens kunne servere i Danmark. Du kan eventuelt prøve den som et element til julemiddagen, og du kan se i videoen nedenfor, hvordan du laver den. 

Vareniki – en form for dumplings med forskellig fyld

Okay… Vareniki spiser ukrainerne hele året, men de hører også til i julen, og hvis du aldrig har prøvet dem før, så kan det måske være nu? De minder om dumplings og laves med forskellig fyld – alt fra kød og kartofler til mere desertagtige varianter med bær, creme og ost. Du kan se nedenunder, hvordan du laver retten, som mange ukrainere elsker. 

Syltede agurker med mere

Syltede agurker laver vi selvfølgelig også i Danmark, men de har en helt særlig plads i ukrainernes hjerte. De finder altid en plads på bordet, og det gør de også i juletiden, og ukrainerne er eksperter i at lave det. Nedenunder kan du se, hvordan du kan gøre lidt mere ved dine syltede agurker, så de får det ekstra pift. 

Bagte æbler

Det ukrainske julebord består af en række forskellige typer retter, og ofte finder bagte æbler også plads til bordet. De kan fyldes med ost, kanel eller hvad du nu ellers kan finde på. Jeg har ikke kunnet finde en ukrainsk opskrift på youtube på engelsk, men fremgangsmåden er lignende den i videoen nedenfor. 

Golubtsi – en form for kålrulle

Du kan også vælge at sætte tænderne i den ukrainske Golubtsi, der er en kulrulle med fyld, som minder om en forårsrulle. Tradionelt fyldes de med en blanding af kød og grøntsager, men i juletiden spiser mange ukrainere ikke kød, så du må lige vurdere, hvor traditionel du vil være. Hvis du følger videoen nedenunder, så kan du være færdig på en time. 

Pampuhi – den ukrainske donut

De kan fyldes med alt muligt, men de minder på mange måder om en opgraderet form for donut. På julebordet kan de ofte minde om kager, og det ukrainske julebord er da også en blanding af søde sager og egentlig varm mad. Du kan følge en opskrift nedenfor. 

Opgrader din danske julemad

Du kan også prøve at gøre din klassiske danske julemad mere ukrainsk. Det har den danske ambassade i Ukraine blandt andet fået en ukrainsk kok til at forsøge sig med, og det kan du følge nedenfor.