Over 140 brænde er brudt ud omkring Kyiv. Foto: kyivcity.gov.ua

Brandene i Tjernobyl er under – hvis ikke slukkede – så under kontrol, melder de ukrainske myndigheder. 

I 10 dage nåede skovbrande at rase i den lukkede eksklusionszone omkring Tjernobyl, men i går meldte det ukrainske indenrigsministerium, at ilden var under kontrol igen. Der er fortsat ild i området, men der arbejdes på at slukke dem.

Det var særligt en håndsrækning fra vejrguderne, der hjalp det ukrainske brandmandskab på vej, da det natten til i går samt op ad formiddagen både regnede og sneede i Kyiv Oblast, hvor Tjernobyl ligger.

På visse dage har man i den ukrainske hovedstad kunne lugte røgen fra ilden, og baggrundsstrålingen har da også været højere, men ifølge myndighederne har de været langt fra at være en rigtig trussel.

Turistattraktion i fare

Selv om den største bekymring i forbindelse med brandene naturligvis har været, hvad det kunne få af betydning for miljøet, hvis der gik ild i de forkerte bygninger i området. Men at ilden blev stoppet før Pripjat – den største by i området – er også en god nyhed.

Pripjat er nemlig en stor turistattraktion, som mange har set enten i virkeligheden eller i HBO-serien Chernobyl, der sidste år fik en masse ros med på vejen for at puste nyt liv i historiefortællingen om den katastrofale nedsmeltning i 1986.

Det kan selvfølgelig virke tosset at tale om turisme i en tid, hvor alle grænser er lukket, men sidste år besøgte omtrent 120.000 gæster området.