Arkivfoto: kyivcity.gov.ua

Luften i den ukrainske hovedstad Kyiv er forurenet på grund af brændende, men der skulle ikke være forhøjet radioaktivitet.

Over 140 brande er brudt ud hen omkring Kyiv i de seneste dage, og det kaster forurening ind over byen. Det melder myndighederne i Kyiv ifølge Kyiv Post. De største brande er omkring Tjernobyl i den lukkede 30 kilometer zone, hvor mere end 100 hektar skov er i brand, og brandvæsnet har svært ved at slukke dem. 

Der opstår næsten hvert år brande omkring Tjernobyl, og der er som altid frygt for, at brændende vil frigive radioaktivitet, og at vindene vil sende det ind over Kyiv. De ukrainske myndigheder beder dog folk forholde sig roligt, da radioaktiviteten stadig er normal.

Luften hen over Kyiv har dog været yderligere forurenet hen over weekenden på grund af røgen fra brændende, men røgen skulle ifølge myndighederne ikke indholde radioaktive partikler. Du kan eventuelt hente en app kaldet AirVisual, som måler forureningen verden over. På appen kan du få et overblik over forureningen i Kyiv. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Over 140 brænde er brudt ud omkring Kyiv. Foto: kyivcity.gov.ua

Stor forurening

Kyiv Post skriver, at forureningen specielt er et problem om morgenen, mens det bliver bedre hen af eftermiddagen. Ifølge avisen skal vi indstille os på, at der vil være øget forurening omkring Kyiv i adskillige dage endnu, men der skulle altså ikke være tale om radioaktivitet. 

Ifølge Kyivs borgemester Vitali Klitschko skyldes brændende, at folk har brændt affald af, der har skabt brande, som de har mistet kontrollen over. 

“Det sker ofte nu, at nogen sætter ild til græs, og at det så spreder sig til træer,” siger Yegor Firsov, der er leder af Ukraines State Environmental Inspection på Facebook. Ifølge ham er der forhøjet radioaktivitet i ildens midte 16 gange højere end normalen, men det ser endnu ud til, at det forbliver der.

Det forklarer han i sit opslag på Facebook, som du kan se nedenfor.