Arkivfoto: kyivcity.gov.ua

I den sidste uge har skovbrande hærget i eksklusionszonen omkring Tjernobyl – ifølge myndighederne er strålingen i Kyiv dog fortsat indenfor normalen. 

Et rekordvarmt 2019, en mild vinter og et knastørt forår er opskriften på skovbrande – også her i Ukraine, hvor brande lige nu bekæmpes i blandt andet skovene i den lukkede eksklusionszone omkring Tjernobyl.

Der er dog ikke noget at være nervøs for, hvis man opholder sig i Kyiv – ifølge myndighederne er strålingen i den ukrainske hovedstad nemlig ikke værre end, at den ikke holder sig indenfor normalen. Det skriver Unian.

Den radioaktive forurening opstod i 1986, da reaktor 4 nedsmeltede. En del af de farlige stoffer er allerede forsvundet, men tilbage er fortsat blandt andet cæsium 137, om kan udgøre en risiko.

Ikke første gang 

Det er langt fra første gang, at der opstår brand i Tjernobyl. Det sker faktisk nærmest hvert år. I år er det ifølge lederen af Ukraines State Environmental Inspection, Yegor Firsov, et menneskeskabt problem.

“Det sker ofte nu, at nogen sætter ild til græs, og at det så spreder sig til træer,” siger Yegor Firsov.

Man skal dog ikke tage ud for at se på brandene – det siger nok sig selv, men ifølge Firsov er der forhøjet radioaktivitet i ildens midte 16 gange højere end normalen, men det ser ud til at ligge stabilt der.

Siden begyndelsen af 2020 har ukrainske myndigheder registreret 16.634 brande i naturen, som i alt har ødelagt omkring 19.000 hektar jord.