Den nyindsatte præsident i USA, Joe Biden, har talt i telefon med Vladimir Putin. Ifølge det Hvide Hus understregede Biden USA’s holdning til Ukrainsk suverænitet.
Joe Biden talte i går i telefon med Ruslands præsident Vladimir Putin. I opkaldet blev flere forskellige emner vendt, men for Ukraine og ukrainerne er den største nyhed nok, at Biden understregede det Hvide Hus’ holdning til Ukrainsk suverænitet.
Joe Biden og det Hvide Hus er klare i mæglet om, at de støtter Ukraines krav på suverænitet, hvilket formentlig gælder for både Krimhalvøen og de besatte områder i det østlige Ukraine, Donbas. Det står der i telefonmødets referat.
Derudover talte de to præsidenter om fortsat samarbejde, og Biden udtrykte desuden sin bekymring om attentatforsøget på oppositionspolitikeren Navalny, som Ukraine Nu tidligere har skrevet om.
Zelensky inviterer Biden til Ukraine
For en uge siden inviterede Zelenskij præsident Joe Biden til Ukraine i anledningen af hans indsættelse. Det foregik på Twitter, hvilket måske virker lidt ironisk, når man tænker på Joe Bidens forgænger i Det Hvide Hus.
Watching the inauguration of the new US President in the new office on Bankova St. I’ll be glad to welcome @JoeBiden in the well-known Kyiv. I’m sure our relations will be enhanced ?? ?? pic.twitter.com/OZNMejEJ3l
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) January 20, 2021
“Jeg ser indsættelsen af den nye amerikanske præsident på det nye kontor på Bankova Street. Jeg vil med glæde ønske Joe Biden velkommen i det velkendte Kyiv. Jeg er sikker på, at vores forhold vil blive forstærket,” skrev Zelenskij på Twitter.
Under Trumps præsidentperiode har der været et lidt anstrengt forhold de to lande imellem. Dels fordi Trumps hold forsøgte at få Ukraine til at grave smuds frem på Joe Bidens søn, Hunter Biden, men også fordi det bliver gjort gennem et hårdt og meget direkte pres.
Et resumé af samtalen mellem Zelenskij og Trump kan læses her:
Kan give anledning til hovedpine
Bidens valgsejr har dog også givet kendere af Ukraine grund til at tro, at det ikke nødvendigvis bliver nemmere at være Volodimir Zelenskij fremover. I en artikel fra november, kunne Ukraine Nu blandt andet fortælle, at det kunne udmønte sig i mere pres på reformarbejdet.
“Som vicepræsident kæmpede Biden hårdt for retsstatsprincippet i Ukraine. Han er bundet til at gøre det endnu mere kraftigt som præsident. Dette er dårlige nyheder for de mange forskellige kræfter i dagens Ukraine, der forsøger at vende anti-korruptionsinitiativer eller blokere retsreformer…”
“For eksempel de elleve ukrainske forfatnings dommere, der var involveret i forsøg på at afspore antikorruptionsindsatsen… De kan ellers finde sig i at blive underlagt amerikanske sanktioner,” lød det fra Anders Åslund, økonom og ansat ved The Atlantic Council.
Selv om reformarbejde – særligt indenfor korruption og retssikkerhed er vigtigt for Ukraine – så kan et eventuelt pres også kræve meget af præsidentens politiske kapital, som tidligere har været strukket til det yderste, blandt andet da IMF krævede en land- og bankreform af Ukraine som modydelse til et lån på flere milliarder dollars.