Beetroot Academy før corona-krisen. Foto: Beetroot.

Den svenske IT-virksomhed Beetroot har længe haft det som mål at hjælpe den ukrainske IT-sektor og ukrainerne generelt set. Andreas Flodström og Gustav Henman stiftede derfor Beetroot Academy, som har uddannet over 4.000 IT-folk indtil videre og har store ambitioner for fremtiden. 

Andreas Flodström kom til Ukraine i 2012 med store ambitioner. I første omgang slog han sig ned i Odesa og stiftede IT-virksomheden Beetroot, som siden har vokset sig til en succeshistorie med omkring 500 ansatte i Ukraine. Men Flodström har lige siden, at han kom til Ukraine, haft ambitioner om mere og at gøre en forskel. 

Han haft fokus på at hjælpe Ukraine med et socialt projekt. I 2013 stiftede han Beetroot Academy i samarbejde med Gustav Henman og en række organisationer, som skulle stå for at tilbyde ukrainere fra hele landet en IT-uddannelse til en overkommelig pris. Det endte som en success, og i dag har Beetroot Academy uddannet 4.000 siden 2013. I dag tilbyder akademiet 14 kurser inden for IT-branchen til en lav pris, da det blot skal løbe rundt. 

70 procent af de studerende ender med at få et arbejde, og akademiet har oplevet eksplosiv vækst og uddannede 2.000 nye IT-folk i 2020 alene. 

“Med støtte fra den svenske ambassade lykkedes det ret hurtigt for os at få sat noget op, og vi ville gerne fokusere på at uddanne folk i regionerne og gerne hjælpe kvinder med at komme ind i sektoren,” siger Flodström til Ukrainenu.

Andreas Flodström, stifter og direktør for den svenske IT-virksomhed Beetroot. Foto: Beetroot

Kan lade sig gøre for alle

For at blive optaget på Beetroot Academy skal der sendes en ansøgning, og hvis den bliver godtaget, så skal ansøgeren også til en samtale, før han eller hun måske bliver optaget. Det koster omkring 500 dollars for et kursus på fire måneder, men for at gøre det lettere for folk at deltage, så kan de betale efter kurset, når de finder sig et job. I dag har Beetroot Academy afdelinger i alle Ukraines regioner, og ambitionerne er høje. 

“Den nuværende model tror vi på kan tiltrække mange flere til, og de nye erfaringer fra corona-krisen viser, at meget kan foregå online, og det giver os endnu flere muligheder,” siger Flodström, der oplyser, at 40 procent af deltagerne er kvinder.

Flodström peger på, at i regioner i den østlige del af landet såsom Kramatorsk og Mariupol, der ligger blot nogle få kilometer fra fronten, står Beetroot Academy for at have uddannet 25 til 30 procent af alle IT-folkene i disse regioner. 

“Sidste år udbredte vi også akademiet til Kosovo, og vi har også ting i gang i Sverige, hvor ukrainere faktisk uddanner svenskere i Sverige,” siger han og peger på, at Beetroot Academy i år regner med at uddanne 3.000 IT-folk. 

Beetroot Academy har fokus på at arbejde i teams. Foto: Beetroot.

Måske en million om en årrække

I dag har Beetroot Academy 202 samarbejdspartnere og får stigende bevågenhed i Ukraine. Den svenske ambassadør Tobias Thyberg har tidligere fremhævet netop Beetroot, som et godt eksempel på at udenlandske virksomheder kan gøre en forskel.

“Jeg tror, at udenlandske virksomheder har en stor indflydelse på forandringerne i Ukraine… Et eksempel er den svenske IT-virksomhed Beetroot, som har kontorer over hele landet og har en separat afdeling for uddannelse. Det er imponerende, hvor stort et antal IT-specialister, der kommer fra deres træningsprogram, og vi har set, at mange har været kvinder. Ikke på grund af et system med udvælgelse, men fordi de er gode. Du har her en lille svensk virksomhed, som er med til at påvirke virksomhedskulturen – opfattelsen af kønskvalitet og niveauet for IT-specialister i Ukraine,” sagde ambassadøren. 

Flodström håber på, at Beetroot Academy kan uddanne 100.000 eller måske endda en million IT-folk over en årrække, hvis akademiet udbredes til andre lande. 

“Det er vores store ønske, at det vil vokse sig så stort. I dag har vi set, at det som vi satte i gang har fået en stor effekt. Det er som en snebold, der ruller. Vi ser det nu. Vi har nu et stort netværk af tidligere studerende, som hjælper hinanden, og nogen af dem kommer endda tilbage til os som lærere,” siger Flodström.