Foto: Emil Filtenborg

Det kan godt være, at bankerne tjener færre penge i corona-krisen, men der er ingen grund til bekymring, lyder det fra bestyrelsesformand Kristian Andersson.

2020 har været et hårdt år for mange, og bank-sektoren i Ukraine er ingen undtagelse. Nye tal fra den ukrainske Nationalbank viser, at bankerne profit fra januar til november sidste år faldt med hele 27 procent – sammenlignet med samme periode i 2019. 11 af de 73 banker i Ukraine tabte penge. Det betyder dog ikke, at sektoren generelt set er i krise, lyder det fra Kristian Andersson, bestyrelsesformand for SEB Bank i Ukraine.

“Profitten er faldet i år, men det er ikke overraskende. Det sker ikke kun på grund af Covid-19, men faktisk også fordi at renterne er lave. Der er ingen panik i bank-sektoren, som der har været tidligere ved andre kriser. Før i tiden var folk bange for, at bankerne ville gå konkurs og mange trak deres penge ud, når der kom en krise. Det har vi ikke set under Covid-19, og det er fordi, at det ikke er en bekymring,” siger Andersson til Ukrainenu. 

Kristian Andersson, bestyrelsesformand hos SEB Ukraine. Foto: SEB

“Centralrenten faldt til seks procent i løbet af 2020, og det har påvirket bankernes indtægter, og det i en større grad end Covid-19. Corona-krisen påvirker dog også, da kunderne er meget nervøse, og i 2020 var der stort set ingen direkte investeringer i Ukraine, mens der var direkte investeringer i 2019 på cirka 2,5 milliarder dollars. Det er et stort fald, og det har en effekt på bankerne,” siger Andersson. 

Privatbank, der blev nationaliseret fra Igor Kolomojski i 2016, havde størst overskud i 2020, viser tallene fra Nationalbanken. Banken tjente 886 millioner dollars, mens den anden statsejede bank Oschadbank tjente næstmest med 172 millioner dollars i profit. 

Bank-sektoren er mere stabil i dag

Den ukrainske bank-sektor har oplevet en række kriser, siden at landet oplevede selvstændighed fra Sovjetunionen. Den seneste var i 2014, da Maidan Revolutionen og den efterfølgende krig i Donbas-regionen mellem Ukraine og russisk støttede separatister brød ud, og kastede landet ud i en stor krise, hvor den ustabile bank-sektor var en del af problemet. Flere banker gik konkurs, og i 2016 blev landets største bank PrivatBank nationaliseret af staten, da det kom frem, at bankens ejer – oligarken Igor Kolomojski – havde svindlet for 5,5 milliarder dollars og kastet landet ud i en stor krise. 

Andersson peger på, at Ukraine siden dengang har fået ryddet op i sektoren, hvor en række banker er lukket. I 2014 var der 132 banker i Ukraine, mens der i dag er 54. I dag holder Nationalbanken bedre øje med landets banker og griber ind, hvis de oplever problemer. Det skaber større stabilitet, forklarer Andersson. 

“I dag opdager Nationalbanken problemer meget hurtigere og sætter ind ved problemer. De kan blandt andet overtage banken, og jeg vil sige, at bank-sektoren er langt mere sund i dag, og derfor er den nuværende corona-krise ikke et større problem,” siger han. 

Tal for bank-sektoren viser også, at bankernes aktiver steg i 2020 til 1.735 milliarder UAH – omkring 61 milliarder dollars – hvilket er det højeste målt i de sidste ti år. I 2016 da bank-krisen var på sit højeste tabte sektoren samlet 159 milliarder UAH, mens den i 2020 på trods af corona-krisen stadig har profit på omkring 46 milliarder UAH. 

Mange filialer er lukket i 2020

Nye tal viser dog også, at landets banker lukkede 868 bankfinialer i Ukraine i 2020, skriver Censor.net på basis af tal fra den ukrainske Nationalbank. Det er en reducering på 10,8 procent til, at der i dag er 7.134 filialer rundt omkring i Ukraine. Den ukrainske bank Oschadbank lukkede hele 490 filialer, mens Privatbank lukkede 211. Der blev åbnet 79 nye filialer i 2020, hvor Ukrgasbank åbnede flest med 26 nye. 

Ifølge Andersson sker disse lukninger ikke, fordi at bankerne er i krise, men fordi at Ukraine generelt set har haft alt for mange små filialer, og corona-krisen har fået flere til at overføre penge digitalt og gjort mange filialer overflødige. 

“Jeg tror derfor ikke, at ret mange af dem vil åbne igen, og det er godt, for der var for mange i Ukraine. Jeg tror, at reduceringen af filialer vil fortsætte, og det er også udtryk for den generelle tendes, hvor mere bliver gjort digitalt,” siger Andersson.

“Ukraine er i gang med den samme udvikling, som Vesteuropa tidligere har været igennem. Det er en udvikling, som corona-krisen har accelereret,” siger han.