Foto af Martin Adams hos Unsplash

Attentatforsøget på den russiske oppositionspolitiker, Navalny, har vendt flere tyske politikere imod Nord Stream 2 projektet.

Det ser ikke længere ud til at være garanteret, at den russiske gasledning til Tyskland, Nord Stream 2, bliver en realitet. Modstanden imod ledningen, der blandt andet skal gå igennem dansk farvand, har nemlig fået fornyet kraft.

Det sker efter attentatforsøget på den russiske oppositionspolitiker Alexei Navalny, der lige nu ligger på et hospital i Berlin efter at være forgiftet med Novichok. Det skriver Ukraine Business News.

Novichok er et giftstof, der tidligere er blevet forbundet til den russiske stat. Og den nylige forgiftning har sået splid i det tyske parlament, hvor flere nu har vendt sig imod Nord Steam 2 som konsekvens.

Nord Stream 2 bliver nok en realitet

Gasledningen fra Rusland til Tyskland skal kunne fragte 55 milliarder kubikmeter gas om året, hvilket ville sætte en stopper for Ruslands uafhængighed af Ukraines gasnetværk. Det er også en betydelig mængde gas, der skal dækkes, hvis projektet stoppes.

Nord Stream 2 har dog været under politisk pres før, og Angela Merkel ser ikke ud til at ville ændre kurs, selv om folk er imod hende. Oppositionen er dog enige om, at projektet skal stoppes med det samme.

“Vi må gøre det klart at alt snak om strategiske partnerskaber med Rusland er ovre nu,” siger talsmanden for SPD, Nils Schmid, blandt andet.

Amerikanerne kaster grus i maskineriet

Det er ikke kun i Tyskland, at der bliver lagt pres på Angela Merkel og Nord Stream 2-projektet. Også på den anden side af Atlanten har man lagt sig i selen for at forpurre projektet.

“Nord Stream 2 er et værktøj, som Rusland bruger til at underbygge sin fortsatte aggression imod Ukraine. Rusland forsøger at undgå, (at Ukraine.) arbejder nærmere sammen med Europa og USA. Nord Stream 2 vil gøre det muligt for Rusland at sende gas udenom Ukraine til Europa, hvilket vil fratage Ukraine substantielle transitindtjeninger og gøre landet mere sårbart overfor russisk aggression,” skriver det amerikanske Bureau for Energiressourcer.

USA har blandt andet sanktioneret alle selskaber, der deltager i etablere gasledningen, hvilket allerede har fået projektet til at gå i stå.