Photo by Xavier Wendling on Unsplash

Hvis man slår Krim op på kortet i sin iPhone – og hvis man befinder sig i Rusland – så fortæller appen, at Krim ligger i Rusland og ikke Ukraine. 

Det indbyder ikke ligefrem til rosende ord i Ukraine, at Apple i deres vejr- og kortapps viser Krim som en del af Rusland, hvis man bruger Apples enheder i Rusland. Ikke destomindre vises Krim nu ikke som ukrainsk territorium, skriver BBC.

Og det har vakt harme i Ukraine, der siden 2014 har holdt på deres ret til Krim-halvøen og de besatte områder i Donbas. Blandt andet har det medført skarp kritik fra Ukraines Udenrigsminister.

“iPhones er nogle gode produkter. Men seriøst, Apple, vær venlige at holde jer til high-tech og underholdning. Global politik er ikke jeres stærke side,” skrev udenrigsminister Vadym Prystaiko på Twitter.

Russisk beslutning – ikke Apples 

Apple foreslog at vise Krim som bestridt territorium – altså hverken en del af Ukraine eller Rusland. Men den gik altså ikke – ifølge BBC er det nemlig ulovligt at skrive, at Krim skulle være Ukrainsk.

Ifølge Vasily Piskaryov, der er formand for Dumaens sikkerheds- og antikorruptionskomité er det derfor helt i tråd med russisk lov, skriver BBC.

“Der er ingen vej tilbage. I dag, med Apple, er situationen lukket, vi har fået alt det, vi ville have,” siger Piskaryov.