Foto: Unsplash

Antallet af smittede i Ukraine har taget et dyk for nyligt, men de seneste dage er tallet steget dagligt.

I starten af januar ramte Ukraine det laveste antal af smittede i månedsvis. Tallet noget ned på næsten 4000, og selv om antallet af tests også var faldet, så så tallene ud til at holde i et par dage.

Men i dag er tallet næsten dobbelt så højt. 8199 personer er blevet smittet med coronavirus det seneste døgn, skriver nyhedsbureauet Unian. Siden den 11. januar har tallet generelt været stigende.

Det er svært at sige, hvorfor tallet er steget så eksplosivt. Antallet af tests kan være en af årsagerne, for i starten af året har ukrainerne ikke fået særligt mange tests. Generelt har antallet ligget mellem 10 og 20.000.

Det seneste døgn er næsten 50.000 dog blevet testet. Kyiv er fortsat det hårdest ramte område. Derefter kommer Donetsk, Lviv og Zaporizja.

Vaccine og lockdown

Imens vi alle sammen holder vejret og venter på, at vaccinationerne rundt omkring i verden begynder at batte, så skal vi fortsat trækkes med lockdown i Ukraine. I hvert fald lidt tid endnu.

Om halvanden uge, den 25, er vi dog færdige med den version af karantæne, som vi befinder os i nu, hvor næsten alt, som ikke er supermarkeder og apoteker, er tvunget til at holde lukket.

Efter denne karantæne går vi tilbage til det, som den ukrainske regering kalder den adaptive karantæne. Her strammes reglerne løbende efter flere parametre, blandt andet smittetryk og antallet af testede.

Den adaptive karantæne vil formentlig række ind i foråret og som minimum inkludere marts.