Foto af Hristo Sahatchiev hos Unsplash

Blandt andet vil hoteller få mulighed for at åbne, og sport starter igen.

Både den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij og den ukrainske premierminister Denis Sjmygal bekræfter, at Ukraine efter planen lemper endnu mere på karantænen efter den 22. maj. Det kaldes anden fase af genåbningen efter lempelserne mandag. 

Blandt andet vil hoteller åbne efter den 22. maj, og det vil igen være muligt at afholde sportskonkurrencer og skolefinaler. Det vil dog ske med maksimum 50 deltagere og uden tilskuere. Det skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian. Dog slår myndighederne fast, at der skal ses en positiv udvikling på smitten med coronavirus, før der kommer yderligere lempelser af karantænen. På det punkt er der godt nyt.

For første gang er der i dag flere helbredte end nye smittede. Over de sidste 24 timer er der kommet 422 nye sager, mens 427 er kommet sig. I alt har der været 16.847 tilfælde af coronavirus i Ukraine, hvor flere dog peger på, at der testes meget lidt, og at smitten reelt er langt højere. Ifølge regeringen er situationen først under kontrol, når antallet af smittede falder over en 10 dages periode, mens antallet af helbredte er stabilt eller stiger.

Flere ting må åbne nu

Mandag begyndte flere caféer, barer, restauranter og forretninger små småt at åbne igen, men for mange erhvervsdrivende er det for sent. Det har vi på Ukrainenu skrevet om flere gange. Siden COVID-19 satte hele verden på pause, og Ukraine indførte karantænen i marts, har mere end 156.600 ukrainere meldt sig arbejdsløse. Det er en stigning på 48 procent i forhold til samme tid sidste år, men dækker formentligt ikke over det totale antal arbejdsløse, da Ukraine har en stor skygge-økonomi.

Ifølge Gennadiy Chyzhykov, der er lederen af det ukrainske Chamber of Commerce and Industry, er der op mod 2,8 millioner arbejdsløse i Ukraine. Det svarer til 15 procent af arbejdsstyrken.

Regeringen overvejer også at åbne for uddannelse i et eller andet omfang, offentlige tjenester og fitnesscentre fra den 22. maj.

Derudover har der været rygter om, at Kyiv, Dnipro og Kharkiv vil åbne for deres metroer fra den 25. maj, men det er blevet afvist af den ukrainske minister for infrastruktur. Det skriver Unian