Kristian Andersson, the head of the Swedish bank SEB in Ukraine Photo: SEB

Vi må vente og se, om Kyrylo Shevchenko ender med at blive et godt valg som den nye guvernør for den ukrainske Nationalbank, lyder det fra bankdirektøren for svenske bank SEB. Men for nu er der ro på IMF-lånet, som er vigtigt for landet, lyder det. 

Kyrylo Shevchenko, der var leder af den statsejede bank Ukrgasbank, blev i går godkendt som den nye guvernør af den ukrainske Nationalbank af det ukrainske parlament. Udnævnelsen kommer efter en tid med megen uro efter den tidligere guvernør Yakiv Smoliy valgte at trække sig tilbage fra posten på grund af “systematisk politisk pres”

Det skabte stor kritik fra udenlandske investorer og fra den International Valutafond, der frygtede, og stadig til dels frygter, at Nationalbankens selvstændighed er truet af præsidentens ambitioner. Kristian Andersson, der er direktør for den svenske bank SEB i Ukraine, siger til Ukrainenu, at Shevchenko er en relativt anonym bank-chef. 

“Jeg ved, hvem han er, men jeg kender ham ikke. Jeg tror, at jeg har mødt ham en gang, og mit indtryk er, at det er den samme reaktion fra mange andre udenlandske banker. Nu må vi se,” siger Andersson, der mener, at udnævnelsen af Shevchenko giver lidt ro i maven hos IMF, der nu vil vente og se, hvad Shevchenko rent faktisk ender med at gøre. 

Shevchenko har holdt en lav profil. Jeg tror, at den generelle opfattelse er, at det kunne have været værre. Han må nu vise, hvor han står på en række spørgsmål. Han sagde nogle ting i går, men vi er nødt til at se, hvor han står i forhold til valutakursen, pengepolitikken, hvordan han vil reagere mod de tidligere bankejere, såsom PrivatBank, hvor stærk han er i forhold til IMF. For vi ved meget lidt om ham, men jeg tror, at vi kan være sikre på, at han vil have et tættere forhold til den ukrainske præsident, hvilket nok også er derfor, at han blev valgt,” siger Andersson.

Hvad vil den nye chef?

Ifølge The Financial Times er Shevchenko kendt som en midtersøgende person, og i sin tale foran parlamentet torsdag slog han også fast, at han vil forsvare inflationsmålene fra sine forgængere, vil støtte lave renter og støtte fortsat økonomisk vækst efter corona-tiden. Han vil også reducere lån, som ikke skaffer resultater, som han også gjorde som direktør for Ukrgasbank. Hos banken er han også kendt for at skaffe grønne lån til vind- og solprojekter, og han går ind for privatisering. Han er enig med Zelenskij i behovet for en mere ekspansiv pengepolitik, lyder det, og har kritiseret Nationalbankens pengepolitik for at være for hård, som den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij er enig i. 

“Det er stadig usikkert efter i går, hvad han vil gøre. Han siger, at han støtter målene for inflationen, mens præsidenten har meldt ret klart ud og sagt, at den skal være på 11 procent (hvor målet i dag er fem procent, red.). Banken kan selvfølgelig ikke være uafhængig, hvis han vælger at lytte til præsidenten,” lyder det fra Andersson, der siger, at kun tiden vil vise, hvad han vil gøre. 

“Nu skal han ud og fortælle markedet, hvor han står. Hvad han tænker om en række centrale spørgsmål. Nationalbankens uafhængighed er det store spørgsmål, som IMF også har rejst for præsidenten. Uanset hvad Shevchenko siger nu, så vil det være for tidligt at konkludere noget. Vi må se, hvad der sker,” siger Andersson, der slår fast, at hvis vi om fire til seks måneder begynder at se, at bestyrelsen hos Nationalbanken bliver skiftet ud, så er det ikke et særlig godt tegn og vil skabe uro. 

Den ukrainske præsident har tidligere udtalt, at han gerne ser en fremtidig situation, hvor en amerikansk dollar koster 30 hryvnia, da det vil øge konkurrenceevnen. I dag står en amerikansk dollar til cirka 26 til 27 hryvnia.

Stor interesse for at påvirke processen

Da Smoliy gik af som guvernør for Nationalbanken forklarede han blandt andet, at det skete på grund af, at der var flere politikere, der er støttet af oligarker, som forsøger at besværliggøre hans arbejde. Bekymringen hos flere iagttagere er også, om Shevchenko kan stå imod, når der kommer et politisk pres.  

”Det er uklart, om Shevchenko vil være i stand til at modstå det forventede pres fra kabinettet og præsidenten for radikalt at lette pengepolitikken eller endda svække den nationale valuta … vi mener, at hans kandidatur knap nok vil tilfredsstille IMF, hvilket er opmuntrende for Ukraines kortvarige periode finansiel stabilitet… Tiden viser, om Shevchenko’s pengepolitik vil vise sig at være uafhængig,” skriver Alexander Paraschiy fra Concorde Capital ifølge Ukraine Business News

The American Chamber of Commerce er også spændte på at se, hvad der sker og skriver i en udtalelse: ”Erhvervslivet håber, at den nye chef for National Bank vil bevare NBU’s uafhængighed og fortsætte sin nuværende kurs, især pengepolitikken, støtte til makroøkonomisk stabilitet og inflationsmål samt sikre samarbejde med IMF for at fremskynde den økonomiske vækst… Nationalbanken skal forblive uafhængig for at være effektiv og sikre investorernes tillid i Ukraine,” lyder det. 

Ifølge Andersson er spørgsmålet om oligarkers indflydelse også altafgørende. 

“Det handler jo ikke kun om præsidenten. Der er også stærke interesser fra oligarker – og især Kolomojski. De mistede mange penge, da der blev ryddet op i bankmarkedet, og skylder regeringen omkring 10 til 15 milliarder dollar, fordi de havde taget folks depot-betalinger og lånt dem ud til deres egne virksomheder. Når de så ikke længere kunne klare sig, kollapsede det hele,” siger Andersson, der siger, at dette juridiske spørgsmål vil fortsætte og være en god indikator på, hvor uafhængig den nye chef vil være.