Foto: Emil Filtenborg

Reuters har lavet en rundspørge til en række analytikere, som tror på, at Ukraines BNP kommer sig kraftigt i 2021, hvor landet kan opleve stor vækst.

Andet kvartal i år kan opleve helt op til 10 procents vækst – i forhold til samme periode sidste år, lyder det fra 12 analytikere, som Reuters har spurgt om forventninger til 2021. Væksten afhænger dog af, hvorvidt regeringen vil indføre en ny stram karantæne på et tidspunkt. Analytikernes forventninger er godt nyt for Ukraine og viser, at landet måske vil komme sig relativt nemt gennem corona-krisen og komme tilbage på sporet. 

Median prognosen fra analytikerne er, at Ukraines BNP i første kvartal i år vil falde med 0,5 procent – i forhold til samme periode i 2020 – for så at stige med 10,2 procent i andet kvartal, hvor Ukraine specielt oplevede effekten af corona-krisen i 2020. I andet kvartal af 2020 oplevede Ukraine et fald i BNP på 11,4 procent. 

”Fra 2021 forventer vi en kraftig genopretning af den indenlandske økonomi, som primært vil være drevet af ekstern efterspørgsel på baggrund af forbedring af pandemisituationen,” sagde en af analytikerne til Reuters. 

Ukraines økonomi ser bedre ud

Ifølge analytikerne er det især landbrugs- og byggesektoren, som kommer til at drive opsvinget i den ukrainske økonomi i 2021. På den anden side vil den lavere investeringslyst og det lavere forbrug sætte en dæmper på væksten. 

Tidligere har vi på Ukrainenu skrevet om, at den ukrainske Nationalbank forventer en vækst i BNP i 2021 på 4,2 procent, mens landet oplevede et fald på 4,4 procent i 2020. Median prognosen for analytikerne, som Reuters har talt med, er fire procent stigning i BNP i 2021, og det er derfor tæt på Nationalbankens forventninger. 

Analytikerne forvetninger også, at Ukraines inflation vil stige til 6,7 procent i år fra fem procent i 2020. Nationalbanken forventer, at inflationen i Ukraine vil stige i 2021 til syv procent, mens den så ventes at ville stabilisere sig omkring de fem procent i 2022.

Flere gode nyheder: Mere fragt med Kina

Investeringsvirksomheden Dragon Capital har også meldt ud for nyligt, at de forventer at øge deres investeringer i Ukraine i 2021 til niveauet fra før pandemien. Det forklarer Tomas Fiala, der er direktør for Dragon Capital, ifølge UBN

”I første halvdel af året planlægger vi at afslutte fem aftaler sammen med medinvestorer og vestlige fonde for omkring 200 millioner dollars. Vi håber at lukke dem i første halvdel af året, så vi vender tilbage til de investeringssatser, der var før coronavirus,” sagde Fiala på et møde i European Business Association. 

Kina er Ukraines største handelspartner, når EU ikke regnes som en samlet handelspartner, og nye tal viser, at der er øget aktivitet mellem landene. I januar viser tal fra China State Railway Corporation, at der har været en stigning på 66 procent i antallet af fragttoge fra Kina og til Europa. Der var 109.000 containere, som blev sendt fra Kina og til Europa i januar, hvilket var 75 procent mere end samme periode året før. Det meste af den fragt går, ifølge UBN, gennem Hviderusland og Polen, men Ukraine oplever også vækst.