Foto af Fran Jacquier hos Unsplash

Det ukrainske nyhedsbureau Unian har kigget nærmere på, hvilke konsekvenser det vil få, at Zelenskij lukker en række pro-russiske medier. De peger på, at det vil blive en problem for Rusland, men også for Zelenskij selv. 

Den ukrainske præsident har, som Ukrainenu tidligere har kunne berette om, besluttet sig for at lukke tre prorussiske tv-kanaler, som er ejet af parlamentsmedlemmet Taras Kozak, fordi han angiveligt står i ledtog med den pro-russiske politiker, Viktor Medvedchuk. Det drejer sig om 112 Ukraine, NewsOne og ZIK. Sanktionerne er i første omgang blevet indført i en femårig periode, og det er noget, som kan få en række konsekvenser, skriver det ukrainske nyhedsbureau Unian i en analyse

Analysen er lavet af Petro Oleschuk, der er professor på Taras Shevchenko Kyiv National University, og han peger på, at det i første omgang vil betyde, at det vil blive langt sværere for Rusland at få sine synspunkter igennem i Ukraine. 

“Derfor, hvis forbuddet mod disse tv-kanaler gennemføres konsekvent, vil Ruslands informationsindflydelse på Ukraines område falde betydeligt, skønt det ikke forsvinder permanent,” skriver Oleschuk og argumenterer for, at Rusland og de pro-russiske politikere i Ukraine nok skal finde en vej udenom nedlukningen på en eller anden måde.

“Forbudet…. giver OPZZh (det pro-russiske parti Opposition Platform for Life i Ukraine, red.) alvorlige problemer, da det i høj grad vil komplicere enhver vækst i deres offentlige støtte… Denne politiske styrke har et ambitiøst mål – at vende tilbage til magten… For at genvinde magten er de imidlertid nødt til konstant at udvide antallet af vælgere og sikre en stabil vækst af folkelig støtte. Men jo færre informationsressourcer de har, jo færre muligheder får de for at påvirke publikum, påvirke landet, søge hurtige valg og fremkalde uro,” skriver Oleschuk og påpeger, at der kan komme intern splittelse i partiet. 

Et problem og en sejr for Zelenskij

Ifølge Oleschuk vil tv-kanalernes lukning betyde mindre dårlig presse for Zelenskij, og det er derfor en sejr for præsidenten. Zelenskij er af mange blevet beskyldt for at være en pro-russisk politiker, men med dette skridt er det muligt, at en del vælgere vil ændre syn på præsidenten, som i den grad går imod Ruslands interesser med blokeringen. 

“Men efter hans træk på at blokere Medvedchuks kanaler har mange, der hader Zelenskij, fået brudt deres virkelighedsbillede. Og nu begynder moderat patriotiske borgere i Ukraine i det mindste at se nøje på præsidenten. Zelenskij bevarer mulighederne for at tiltrække en række vælgere. På nuværende tidspunkt fortsætter han søgen efter valgmuligheder – han forbliver orienteret mod centrisme, undgår enhver radikal manifestation og vil efter min mening fortsætte med at forsøge at holde balancen og klart støtte en pro-europæisk og euro-atlantisk orientering,” skriver Oleschuk.

Der, hvor det kan blive et problem for Zelenskij, er, ifølge professoren, hvis Rusland vil svare med øget agression i Donbas-regionen, hvor der har været krig siden 2014 mellem pro-russiske separatiser og Ukraine. 13.000 mennesker har mistet livet, ifølge FN, og Oleschuk frygter, at Rusland måske vil øge antallet af brud på våbenhvilen i den region for at vise sin utilfredshed, men han er ikke sikker. 

“Derfor vil Moskva helt sikkert forsøge at lægge et eller andet pres på Ukraine, men sandsynligvis vil det være begrænset til rent ideologiske spørgsmål, såsom påstande om den mulige tilhørsforhold af Donbas og stigning af russisk propaganda til det besatte Donetsk,” skriver Oleschuk i Unian.