Foto af Jason Wong hos Unsplash

De første resultater fra analysen af den sorte boks viser, at der har været ulovlig indblanding i nedstyrtningen af det ukrainske fly. 

Iran har tidligere indrømmet at være ansvarlig for nedskydningen af det ukrainske fly fra Ukraine International Airlines den 8. januar i år. Nu skriver Yevhen Yenin, der er viceminister hos det ukrainske udenrigsministerium, at de første tests af den sorte boks, der bliver analyseret i Frankrig, at ulovlig indblanding forårsagede styrtet. 

”Taknemmelig for alle partnere, der hjalp med at bringe dette øjeblik nærmere. Den sorte boks fra PS752 er blevet analyseret og tydet med succes. Transkriptet bekræftede det faktum, at der var ulovlig indblanding på flyet. Vi venter på den iranske side til den første forhandlingsrunde i næste uge,” skrev viceministeren. 

Flyet havde 82 iranere, 63 canadiere, 11 ukrainere, 10 svenskere, fire afghanere, tre britere og tre tyskere ombord. Siden nedskydningen har Iran og Ukraine forhandlet om en kompensation til de pårørende, men det har været uden held. Derfor er det også vigtigt for Ukraine at få klargjort om nedskydningen skete som en ulykke eller med vilje. 

Var det en fejl?

Iran mener, at det skete på grund af en fejl begået af en soldat, mens Ukraine ikke endnu vil drage nogen konklusioner. Hvad der præcist skete kan få betydning for hele spørgsmålet om størrelsen på kompensationen, som Iran skal betale til de pårørende. 

Ifølge den ukrainske udenrigsminister er det for tidligt at drage nogen konklusioner, men han slår fast, at flere undersøgelser skal laves. 

Ukraine International Airlines flyet blev skudt ned den ottende januar af et iransk antiluftskyts. Nedskydningen skete kort efter, at Iran sendte flere missiler mod amerikanske luftbaser i Irak som et modsvar på det amerikanske droneangreb, der dræbte den iranske general Qassem Soleimani. Iran har siden kaldt nedskydningen for en katastrofal fejl.