Foto: Emil Filtenborg

The American Chamber of Commerce har kigget nærmere på, hvad der skal ændres i Ukraine for, at økonomien kan komme sig i 2021. Her er en top 10.

Ukraine tabte 4,4 procent af BNP i 2020 på grund af corona-krisen, men det forventes, at 2021 bliver bedre med en vækst på 4,2 procent, som Ukrainenu tidligere har skrevet om. Ifølge American Chamber of Commerce i Ukraine, så er det afgørende, at Ukraine får styr på en række ting, hvis den økonomiske genopretning skal lykkes. 

På deres hjemmeside har de udgivet en top ti over de vigtigste ting, som Ukraine bør gøre for at sikre en hurtig og effektiv økonomisk genopretning. Første punkt på listen er, at Ukraine skal sørge for at beskytte befolkningen imod coronavirussen ved megen testning, vaccination og god behandling, da det vil “sikre forudsigelighed for at drive forretning.”

Dernæst peger handelskammerat på, at Ukraine skal få indført en juridisk reform, som får gjort op med korruption, sikre gennemsigtighed og bekæmpe den manglende retssikkerhed i landet. Den manglende retssikkerhed er et stort problem, som afskrækker investorer fra at gøre forretning i landet, hvor svenske Scania er et eksempel. 

Skal sikre Nationalbanken

Det tredje punkt er, at den ukrainske regering skal sikre, at den ukrainske Nationalbank forbliver uafhængig, og at regerigen fortsat opfylder en række krav, så samarbejdet med IMF kan fortsætte. IMF og Ukraine indgik en låneaftale i 2020 på 5,5 milliarder dollar. IMF har udbetalt en del af pengene i starten af 2020, men stoppede så for udbetalingen, da Ukraine ikke levede op til en række krav såsom at sikre Nationalbankens uafhængighed

Derudover mener American Chamber of Commerce i Ukraine også, at det er vigtigt, at Ukraine får lavet en “fair, ligeligt, forudsigelig og transparent skattepolitik.” Den vil skulle gøre op med Ukraines store skyggeøkonomi, og dermed komme investorer til gode. De peger også på, at Ukraine skal fortsætte digitaliseringen, som i øjeblikket er i gang. 

Femte punkt er, at Ukraine får styr på at sikre udenlandske investorers investeringer og ejendomsrettigheder. Der skal gøres op med oligarkernes kontrol med håndhævelse af intellektuelle ejendomsrettigheder og ved at implementere den nye vedtagede landreform

Flere penge til sundhedsvæsenet og mere sikker eksport

Handelskammeret peger i punkt seks på, at sundhedsudgifterne i landet bør hæves til fem procent af BNP, og effektiviteten af sundhedssektoren skal øges, da det vil komme virksomhederne i landet til gode, at folk har adgang til god sygesikring. Derudover bør regeringen også gøre det nemmere at eksportere og importere ud og ind af Ukraine ved at promovere eksporten og korrekt implementere Authorized Economic Operators Institute.

Punkt otte er at forbedre landets infrastruktur. De bedre veje skal være med til at tiltrække udenlandske investorer og dermed give vækst i samfundet. Tidligere har Leif Pedersen, der er direktør for danske transportvirksomhed ICT, også peget på, at Ukraine har brug for store forbedringer af infrastrukturen, som landet allerede arbejder på. 

Punkt ni er at sikre privatiseringer af de store statsejede virksomheder og banker, som ikke alle er rentable, og hvor der er problemer med korruption i nogle af dem. Det arbejde er allerede i gang med mål om at forbedre de offentlige finanser, mindske korruption og få gang i økonomien, hvor flere virksomheder klarer sig dårligt under statslig styring.  

Det sidste punkt på listen er, at Ukraine bliver energimæssigt uafhængig med fokus på at liberalisere energimarkedet. Dertil også sikre, at forudsigelighed for det regulatoriske miljø for investorer. Regeringen ændrede tidligere i den grønne støtte til virksomheder, som producerer grøn energi, og det har skabt bekymring på markedet