Foto af Martin Adams hos Unsplash

Kiev: De har måske aldrig været vilde med dem, men nu er det officielt: USA modsætter sig gasledningen Nord Stream 2, der blandt andet er planlagt i dansk farvand. 

Nord Stream 2, der har skabt debat i både Ukraine og Danmark, får nu modstand fra amerikanerne. Eller rettere; mere modstand. Senatet i USA har nemlig vedtaget en lov, der vil gøre det muligt for USA at sanktionere selskaber, der deltager i konstruktionen af gasledningen, som skal føre gas til Europa fra Rusland. 

Det skriver Kyiv Post. 

Det sker med den begrundelse, at amerikanerne vil undgå, at russerne får mere indflydelse i europæisk energipolitik end højest nødvendigt. 

Danskere også i vejen

USA er ikke alene om modstanden – også Danmark har stukket en kæp i hjulet for projektet, der skulle stå færdigt i år. Danmark har nemlig besluttet, at en gasledning fra Rusland ikke vil få lov til at gå igennem dansk territorium. 

Det har fået russerne til at love, at de vil lægge en ny rute for ledningen, hvis det er nødvendigt. Projektet er derfor blevet udskudt til at skulle stå færdigt næste år – 2020. 

Det russiske gasselskab Gazprom har længe været i gang med planerne for en gasledning, der går fra Rusland til Tyskland gennem Østersøen. I Østersøen skal den blandt andet gennem dansk farvand. 

Østeuropæisk modstand

Gasledningen er altså den, der går under navnet Nord Stream 2, og den skal efter planen gå igennem det Baltiske Hav og ind i Tyskland. Som det ser ud nu, eksporterer russerne allerede gas til Europa. 

Men gassen skal krydse Ukraine for at komme til Europa, og det er en partner, russerne gerne vil løsrive sig fra. 

Derfor er der også kommet en del modstand imod Nord Stream 2 fra lande som Ukraine, Litauen og Polen.