Foto af Victor Xok hos Unsplash

Kiev: Et år efter hendes død søger pårørende stadigvæk retfærdighed efter en ukrainsk aktivist blev dræbt af et syreangreb. 

For præcis et år siden blev den ukrainske aktivist Katya Gandziuk overhældt med syre ude foran sit hjem i byen Kherson, cirka 500 kilometer syd for Kiev. I tre måneder og under flere operationer, kæmpede hun for sit liv, før hun døde tre måneder senere. 

Hun kæmpede imod korruption i byrådet, og man mener, det var det, der kostede hende livet. 

Selv om de fem mænd, der udførte angrebet er blevet anholdt, dømt og sat i fængsel, så er aktivisterne og vennerne, der kendte Katya Gandzuik, endnu ikke tilfredse med politiets og domstolenes arbejde – dem der bestilte mordet er endnu på fri fod. 

Politisk sag

Følger man med i ukrainsk politik, har Katya Gandziuk været et svært navn at undgå. Landets nuværende præsident gjorde det til en del af sin valgkamp at få bagmændene stillet for en domstol. 

Også på den anden side af Atlanten har sagen vakt genklang. Amerikanerne står nemlig sammen med det ukrainske folk i deres søgen på retfærdighed, som de kalder det. 

“I dag markerer vi højtideligt årsdagen for angrebet på aktivisten Katya Gandziuk, der kæmpede frygtløst imod korruption og for et demokratisk Ukraine. Vi står sammen med det ukrainske folk i kravet om retfærdighed for Gandziuk og hendes familie,” skriver den amerikanske ambassade i Kiev på Facebook.