Ambassadør Ole Egberg Mikkelsen. Foto: Emil Filtenborg.

Den danske ambassade i Kyiv har fået et nyt ansigt udadtil i 2020, og selv om Ole Egberg Mikkelsen ikke har været på posten hele året, har vi bedt ham kigge lidt tilbage og lidt fremad.

Du blev Danmarks ambassadør i Ukraine i år. Hvordan har det været at komme til Kyiv?

Det har været fantastisk for mig at komme til Ukraine. Jeg kan ikke forestille mig et mere spændende sted at være dansk ambassadør i disse år. Ukraines sikkerhed er jo også vores sikkerhed, og vi har en stærk interesse i at Ukraines reformproces lykkes. Jeg er rigtig glad for at have fået muligheden for at være med til at arbejde med det dansk-ukrainske forhold og bygge videre på det gode arbejde som mine forgængere og teamet på ambassaden har udført.

Men det er jo ikke kun os på ambassaden der står for de dansk-ukrainske forbindelser.

Der er også tætte økonomiske forbindelser med næsten 300 danske virksomheder i Ukraine og mange mellemfolkelige forbindelser. Der er næsten 15.000 ukrainere i Danmark og en række danske NGO’er. herunder Dansk Flygtningehjælp og Dansk Røde Kors gør en kæmpe humanitær indsats hernede.

Og så er Danmark en vigtig partner i Ukraines reformproces. Danmark er implementerende partner for EU’s anti-korruptionsinitiativ, EAUCI. Vi støtter også styrkelsen af de ukrainske kommuner og regioner via U-LEAD programmet, hvor Guldborgsund Kommune f.eks. bidrager med danske erfaringer på det kommunale område. Danske militære instruktører medvirker ved omstillingen af Ukraines forsvar og danske politifolk og andre sikkerhedskyndige er med i EU’s Assistance Mission, som understøtter reformerne af Ukraines politi og sikkerhedsmyndigheder.

Og så er Kyiv er fantastisk sted at bo, med et rigt kulturudbud, god mad og stor gæstfrihed. Og så er der dejlig grøn natur omkring Dnepr-floden som i øvrigt også er et glimrende farvand at besejle. Jeg har faktisk medbragt min sejljolle, som jeg har haft stor glæde af i sommer, hvor jeg har fået set byen fra søsiden. Det kan virkeligt anbefales.

Hvad ser du mest frem til i samarbejdet mellem Danmark og Ukraine næste år?

Der kommer til at ske rigtigt meget i det dansk-ukrainske forhold i det kommende år.

Vi skal i gang med næste fase af både det danske Naboskabsprogram og Freds- og Stabiliseringsprogrammet. Og Det Danske Kulturinstitut arbejder på at åbne et dansk-ukrainsk ungdomshus i Kyiv.

Danmark har også et vigtigt energi-program med Ukraine, som Energistyrelsen står for. Udover at det gavner Ukraines grønne omstilling åbner det også store muligheder for danske virksomheder.

Landreformen i Ukraine vil give ny muligheder for dansk-ukrainsk samarbejde på landbrugs- og fødevareområdet. Blandt ukrainerne Danmark er der f.eks. mange der arbejder i landbruget. Nogen af dem vil formentlig overveje at vende tilbage til Ukraine og medbringe viden og erfaringer fra dansk landbrug. Og en række danske aktører i ukrainsk landbrug er klar til at være med i den nye fase som Ukraine er på vej ind i på landbrugsområdet.

Der er også plads til flere danske IT-virksomheder hernede. Ukraine har en stærk tradition for tekniske og naturvidenskabelige uddannelser og har rigtig dygtige software-ingeniører og programmører.

På ambassaden er vi klar til at bistå danske virksomheder som vil undersøge mulighederne nærmere og vi er også i kontakt med mange af de danske virksomheder som er på markedet i forvejen og bistår dem på forskellig vis, når behovet opstår.

Jeg ser som alle andre også frem til at det bliver muligt at rejse igen. Jeg vil gøre hvad jeg kan for at stimulere interessen blandt danskerne for at besøge Ukraine, som jo kun er to timers flyvning fra Danmark, men som for mange danskere fremstår som meget fjernt og fremmedartet. Jeg håber også jeg kan være med til at nedbryde fordomme om Ukraine ved at kommunikere om landet og om hvad vi gør på ambassaden for at styrke forbindelserne. Det er derfor ambassaden er aktiv på sociale medier, så man kan følge med i hvad vi laver.

Så bliver 2021 også opløbet til markeringen i februar 2022 af 30-året for de dansk-ukrainske diplomatiske forbindelser. Vi arbejder på en markering som afspejler det tætte partnerskab og bredden i de dansk-ukrainske forbindelser, både politisk, økonomisk og folkeligt.

Endelig ser jeg frem til at besøge de danske virksomheder og NGO’er i Ukraine. Pga. Corona-situationen har jeg kun i meget begrænset omfang kunne rejse rundt i landet de seneste måneder. I stedet har jeg mødtes med de danske interessenter virtuelt, men det er jo ikke helt det samme.

Hvad skal danskerne holde øje med i forhold til Ukraine i løbet af 2021?

Hvis man driver forretning er det selvfølgelig vigtigt at holde øje med den økonomiske udvikling som selvsagt er påvirket af Corona-krisen. Det påvirker selvfølgelig også den danske eksport. Den gode nyhed er dog, at tal som Udenrigsministeriets Analyseenhed netop har fremlagt for dansk eksport under Corona-krisen, viser at eksporten til Ukraine allerede fra 3. kvartal 2020 var tilbage på vækstsporet. Det håber jeg selvfølgelig vil fortsætte.

Når det gælder den politiske udvikling er det vigtigt at holde øje med at reformkursen fortsætter. Der har været nogle tilbageslag for nyligt, blandt andet på anti-korruptionsområdet. Men regering og præsident har vist stærk vilje til at bringe anti-korruptionsindsatsen tilbage på sporet. Det er noget vi fra dansk side har en særlig interesse i, ikke mindst pga. vores rolle som implementerende partner for anti-korruptionsprogrammet.

Man skal selvfølgelig også holde øje med den udenrigspolitiske udvikling. Hvad sker der i Donbas og hvordan kommer det til at gå med det nye Krim-initiativ som Ukraines regering har lanceret.

Der er således nok at holde øje med i 2021. På ambassaden vil vi gøre hvad vi kan for have fingeren på pulsen og være i tæt kontakt med de danske interessenter, hvad enten det er virksomheder, NGO’er eller danskere bosat hernede, så vi i fællesskab kan styrke de dansk-ukrainske forbindelser.