Arkivfoto: Emil Filtenborg.

Ifølge Handelsafdelingen på den Danske Ambassade i Ukraine, er der fortsat god grund til at kigge på Ukraine som outsourcingdestination. 

Selv om de fleste virksomheder lige nu holder vejret og ikke har de store armbevægelser, når det kommer til store strategiske udvidelser, så er der fortsat god grund til at kigge på Ukraine, siger Lesya Logvinenko, der er handelsmedarbejder på ambassaden i Kyiv.

“Ukraine er stadigvæk en fremragende platform for outsourcing, og det bliver det ved med at være, så længe lønningerne er så relativt lave i forhold til for eksempel Kina og resten af Asien,” siger Lesya Logvinenko.

Hun påpeger dog også, at der fortsat er problemer med korruption og reguleringer, der kan gøre arbejdet i Ukraine besværligt for nogen virksomheder.

“Der er velkendte udfordringer med blandt andet korruption og tilladelser i Ukraine, men det er stadigvæk et godt sted at outsource til, og sidste år var der flere danske virksomheder, der viste interesse for landet,” siger Logvinenko.

Danskere i Ukraine klarer sig godt

Selv om det er svært at sige noget generelt, ser det ud til, at de danske virksomheder, der opererer i Ukraine lige nu, ser ud til at klare sig igennem krisen med skindet på næsen, ifølge de informationer, Logvinenko har fået.

“Alle virksomheder lider på forskellige måder, men for eksempel svinebrug i landbruget ser ud til at være nogenlunde stabile, selv om de oplever flygtige priser. Også IT-sektoren, hvor der er mange danske virksomheder hernede, ser ud til at klare sig stort set uhindret,” siger Logvinenko:

“Virksomheder som Jysk har været lukket i halvanden måned nu, men det kan blive en guldalder for internethandel, som vokser for tiden, fordi alting skal købes online og ikke i fysiske butikker,” siger Logvinenko.

Danida Business Finance program må vente 

Visse projekter kan dog blive sat på hold for tiden. For eksempel er det danske Danida Business Finance program blevet udsat yderligere. Projektet skal give billige lån til virksomheder, der skal udvikle bæredygtig infrastruktur.

Det var egentlig meningen, at projektet skulle være lanceret sidste år, men lige nu hænger det lidt og blafrer i vinden, siger Logvinenko.

“Der er stadigvæk virksomheder, der forventer at Danida Business Finance-programmet bliver underskrevet, men det hænger lidt i enderne. Det er endnu usikkert, hvordan det lander,” siger Logvinenko.