Foto af Nick Pampoukidis hos Unsplash

I en tale foran det ukrainske parlament slog den nu afgåede leder af den ukrainske Nationalbank det fast, at bankens uafhængighed skal bevares. Ellers kan Ukraine få store problemer. 

Den ukrainske Nationalbanks guvernør Yakiv Smoliy valgte i sidste uge at trække sig tilbage fra posten på grund af “systematisk politisk pres”, der har gjort det “umuligt for mig, som formand, at effektivt styre Nationalbanken”. Det har skabt bekymring hos flere eksperter verden over, der spekulerer i, om Nationalbankens uafhængighed nu er på spil. 

I sin afsluttende tale til det ukrainske parlament fredag i sidste uge gjorde Yakiv Smoliy ikke meget for at dæmpe de bekymringer. 

“Jeg har taget en vanskelig, men nødvendig beslutning om at fratræde, da Ukraines Nationalbank har været under systematisk politisk pres i lang tid. Presset for at træffe beslutninger, der ikke er økonomisk berettigede, fokusere på enkelte “sejre” på kort sigt, som kan koster Ukraine dyrt økonomisk og koste ukrainere på længere sigt,” sagde han ifølge banken

“Som formand for National Bank har jeg overvåget centralbankens institutionelle kapacitet i mere end to år. Sammen med bestyrelsesmedlemmerne er vi et skjold, der beskytter vores teknokratiske og apolitiske institution mod politiske påvirkninger. Og dette skjold er konstant brudt i årevis,” sagde han yderligere og henviste til, at der har været betalte demonstrationer internt i banken, som har gjort arbejdet yderst vanskeligt. 

“Betyder min fratræden, at NBU’s uafhængighed er blevet brudt? Nej! Dette er en protest. Dette er et signal. Dette er en advarsel. Dette er en rød linje. Med min fratræden vil jeg advare mod yderligere forsøg på at undergrave de institutionelle fundamenter i centralbanken i Ukraine og flere tusinde fagfolk af høj kvalitet er tilbage for at arbejde for NBU for at opretholde makroøkonomisk og finansiel stabilitet, centralbankens institutionelle kapacitet,” slog han fast. 

Stor bekymring blandt eksperter

Eksperter er specielt bekymrede over Smoliys udmeldinger om stort politiske pres, da han har været i stand til at opnå en række ting, som har stabiliseret den ukrainske økonomi. Blandt andet er inflationen lav, valutakursen stabil, og han har sænket centralrenten i landet fra hele 16 procent til blot seks procent på kort tid. 

Kristian Andersson, der er direktør for den svenske bank SEB i Ukraine, udtalte tidligere til Ukrainenu, at han er bekymret over situationen, da netop Nationalbanken var en af lyspunkterne i den ukrainske økonomi. 

“Jeg må sige, at bankerne og forretningsmiljøet i Ukraine er meget nervøse for, om præsidenten reducerer Nationalbankens selvstændighed. Nationalbanken er en af de få succesfulde institutioner i landet, og det er ekstremt vigtigt, at der ikke kommer en politisk påvirkning. Det vil være meget skidt for økonomien og kan afskrække investorer,” sagde Andersson, der også frygter konsekvenserne for det nye IMF-lån. 

Kristian Andersson, bestyrelsesformand hos SEB Ukraine. Foto: SEB

Tomas Fiala, der er direktør for Dragon Capital, udtalte torsdag til Kyiv Post, at opsigelsen fra guvernøren på grund af politisk pres har fået Dragon Capital til at sætte “nye investeringer på hold, da myndighederne har gjort i de sidste fem måneder nøjagtigt det modsatte af, hvad investorer, både indenlandske og internationale, forventer af dem og rådgiver dem”

Ukraine skal finde en ny guvernør

Det ventes inden længe, at den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij vil løfte sløret for, hvem han vil foretrække som ny guvernør for Nationalbanken. Zelenskij har været ude at slå fast, at han vil “sikre centralbankens selvstændighed forbliver vores primære prioritet”. Det skriver Ukraine Business News, men mange eksperter er skeptiske. 

“Det her er nok det vigtigste udnævnelse, som Zelenskij kommer til at give i hans præsidentperiode. Der er ikke plads til fejl, som det ser ud til at være tilfældet med ministerrokaden tilbage i marts,” skriver Timothy Ash, der er senior strategier for udviklingsmarkeder med fokus på blandt andet Ukraine hos Bluebay Asset Management Company, ifølge Ukraine Business News. 

“Når virksomheder har spurgt mig til råds og været bekymret over noget i Ukraine, så har jeg altid kunne pege på Nationalbanken og kunne sige, at der er en institution, som leverer resultater og er stabil. Det er jeg bange for, at jeg ikke kan længere,” sagde Andersson tidligere til Ukrainenu, og han frygter, at investorer vil blive væk, da det hele skaber stor usikkerhed.