Foto af Markus Spiske hos Unsplash

Ukrainske myndigheder er lige nu i gang med en fangeudveksling med de selvudråbte folkerepublikker i Donetsk og Lugansk.

Årets første fangeudveksling er i gang, lyder det fra nyhedsbureauet Reuters, der også skriver, at Ukraine får i alt 19 fængslede borgere tilbage fra de besatte områder i det østlige Ukraine.

Fangeudvekslingen er blot en af mange i en længere række af fangeudvekslinger, som regeringen og præsident Volodimir Zelenskij har været store fortalere for. Senest – lige før nytår – blev der udvekslet 200 fanger mellem Ukraine og separatisterne.

Fangeudvekslingerne vækker et lille håb om, at en fredsaftale kan forhandles på plads igennem Normandiet-formaet, hvor Rusland og Ukraine forhandler freden på plads med Tyskland og Frankrig til bords.

Dyr krig 

Krigen har først og fremmest været dyr i menneskesliv og -skæbner, men også på den økonomiske front har den været enormt dyr – sådan lyder det fra et tysk institut for økonomiske studier. 

Omtrent 14.000 mennesker er omkommet i konflikten, der de sidste seks år har delt landet i to. Fangeudvekslingerne bliver af flere set som skridt i den rigtige retning, imens kritikere mener, at Ukraine forhandler for slappe aftaler hjem.