Foto af History in HD hos Unsplash

Kiev: Et referat af telefonsamtalen mellem den amerikanske præsident Donald Trump og den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij er blevet frigivet. Her giver Ukrainenu et indblik i, hvad vi skal bide mærke i fra ukraines synspunkt. 

Donald Trump er under pres. Han bliver beskyldt for at have afpresset den ukrainske præsident Volodimir Zelenskij til at hjælpe med at finde snavs på den tidligere amerikanske vicepræsident og nuværende præsidentkandidat Joe Biden i forbindelse med en telefonsamtale tilbage i juli. Anklagerne har fået formanden for Repræsentanternes Hus i USA Nancy Pelosi til at indlede en rigsretssag mod Donald Trump.

Læs mere om det her.

Det fik i går præsidenten til at frigive et referat fra telefonsamtalen med Zelenskij, som har fået stor medieopmærksomhed verden over. Her vil Ukrainenu give et bud på, hvad der diskuteres i Ukraine i forhold til opkaldet.

 1. Blev han presset?

  I Ukraine diskuteres det, som i resten af verden, hvorvidt Zelenskij blev presset af Trump til at indlede en undersøgelse af korruption i forbindelse med Joe Bidens søn. En uge før opkaldet stoppede Trump militær støtte til Ukraine for cirka 250 millioner dollar, som siden er blevet frigivet. Selv om det kan ses som værende problematisk, at den ukrainske præsident eventuelt giver efter for pres, så virker det til, at de ukrainske medier udviser forståelse for, at der ikke er meget at gøre, når det er USA.

 2. Kan krigen forlænges?

  I Ukraine forsøger præsidenten Zelenskij at få genstartet forhandlingerne med Rusland om fred i den besatte Donbass-region, og det diskuteres, hvilken indflydelse en eventuel rigsretssag mod Trump kan have for fredsforhandlinger.Her skriver Leonid Bershidsky, der er klummeskribent for Bloomberg, at telefonopkaldet kan betyde, at Trump vil have berøringsangst i forhold til spørgsmål om Ukraine i den nære fremtid. Bershidsky henviser til, at Trump også måtte stoppe sin dialog med den russiske præsident Vladimir Putin, da deres to forhold kom under pres efter spekulationer om russisk hjælp i den amerikanske valgkamp. Det er derfor muligt, at han vil reagere lignende i forhold til Ukraine, hvor Zelenskij har gjort det klart, at der er behov for USA’s hjælp, hvis krigen skal stoppe.
 3. 100 procent min person

  Ukraine er et land plaget af korruption, og flere lægger derfor mærke til, at Zelenskij i referatet forsikrer, at den fremtidige chefanklager, som han siden har udpeget, “vil 100 procent være min person”. Det vækker bekymring hos flere i Ukraine, der er opmærksomme på, at Zelenskij allerede har præsidentposten og flertallet i parlamentet med sit parti Folkets Tjener. Flere er derfor nervøse for, hvor meget magt præsidenten får i landet. En af dem er analytikeren Ariana Gic, der på Twitter skriver, at “vi alle ved, hvad det betyder – en marionetdukke præsident, der har en marionetdukke anklager.”
 4. EU gør ikke nok

  Trump har tidligere sagt, at han mener, at EU med lande som Tyskland og Frankrig i spidsen gør alt for lidt for at hjælpe Ukraine. I referatet giver ukraines præsident udtryk for det samme, og det er spørgsmålet, om det får en betydning for forholdet til Tyskland og Frankrig, der spiller en stor rolle i mulige fredsforhandlinger med Rusland. Den ukrainske præsident har ikke tidligere udtrykt sig negativt i pressen om Tyskland og Frankrig.
 5. Inspireret af Trump

  Zelenskis præsidentkampagne havde fokus på at være imod systemet, og der har derfor været spekuleret i, hvorvidt Zelenskij har været inspireret af sin amerikanske kollega Donald Trump. I referatet af telefonopkaldet mellem de to giver Zelenskij udtryk for, at Trump er en “god lærer for os i forhold til det”.
 6. Undersøge tidligere ambassadør

  I opkaldet var det ikke kun Donald Trump, der bad om hjælp. Zelenskij spurgte også ind til, hvorvidt Trump ville være i stand til at hjælpe med at få mere information på den tidligere amerikanske ambassadør i Ukraine Maria Yovanovitch, som han siger “beundrere den tidligere præsident, og hun var på hans side”. Der spekuleres i, hvilken information Zelenskij eventuelt kan have fået. Yovanovitch var ellers vellidt blandt kollegaer i Ukraine, og det skabte derfor røre i landet, da hun stoppede før tid i maj cirka en måned for opkaldet mellem de to præsidenter.