Foto af Max Kukurudziak hos Unsplash

Ifølge Søren Riishøj, der er ekspert i Østeuropa, er det langt fra alle myter om Ukraine, som er rigtige. Blandt andet er det forkert, at det ukrainske hovedstad har meget sexturisme.

Ofte har folk en række myter og forestillinger om lande, og Ukraine er ingen undtagelse. Landet, der fik sin selvstændighed fra Sovjetunionen i 1991, har også en række myter tilknyttet sig, og ikke alle er rigtige, lyder det fra Søren Riishøj, der er lektor på Syddansk Universitet og ekspert i Østeuropa.

Ukrainenu har bedt ham forholde sig til fem påstande om Ukraine. 

  1. Ukraine er et meget korrupt land

“Det er svært at afvise, når vi ser på en række målinger af korruptionen i landet, men problemet skal heller ikke overdrives. Det er på mange måder sektoropdelt, men der er en del korruption. Dertil også en stor sort økonomi, hvor måske 50 til 60 procent af nationalproduktet er en sort økonomi, men det billede kan heller ikke stå alene. Konklusionen er dog rigtig nok og skyldes, at Ukraine har en svag stat og et svagt retssystem.” 

“Men det skal ikke overdrives. Vi har blandt andet set, at privatiseringen af finanssektoren i landet har fungeret fint med gennemsigtighed, så der sker noget. Derudover skal vi huske på, at korruption er svært at måle, og meget vil være et skøn.”

  1. Ukraine er ikke i stand til at producere egne varer af høj kvalitet

“Det ville de godt kunne, hvis økonomien fungerede. Et hav af ukrainere flytter ud af landet, og de er en meget populær arbejdskraft. Polen kæmper for eksempel for at holde på dem. Så det er nok mere en fordom, at ukrainerne skulle være dårlige.”

“Hvis der var bedre forhold for virksomhederne i Ukraine, så ville de sikkert producere varer af høj kvalitet.”

  1. Det er svært at etablere sig som virksomhed i Ukraine

“Det er svært at bedømme, men det er sværere, hvis man som virksomhed ikke allerede kender til kulturen. De erfarne klarer sig udmærket, og som dansk virksomhed er det derfor vigtigt at trække på erfaringer fra blandt andet ambassaden og andre virksomheder. Og skal man undgå korruptionen, for pressen skal nok finde ud af på et tidspunkt, og det kan ende med afpresning.”

  1. Ukraine har en dårlig uddannelsessektor

“Jeg er lidt i tvivl om, hvor dårlig den er. De havde til dels et godt uddannelsessystem, før Sovjetunionen faldt sammen, men det er lidt svært at sige. Der er helt sikkert en masse ressourcemangel, og der er korruption, men dem, der kommer til vesten, er vi jo meget glade for. Så jeg har min tvivl.”

  1. Ukraine er centrum for sexturisme

“Det er helt sikkert overdrevet. Det er meget værre i Thailand for eksempel. Den her forestilling har floreret tidligere, og der er da også noget sexturisme, men slet ikke i det størrelsesforhold, som der nogle gange nævnes. Det er i min optik ikke værre end i andre lande.”