Foto: Martin Sanchez hos Unsplash.

Valutafonden sender en delegation til Ukraine om to uger for at se, om landet er klar til den næste tranche af IMF-lånet.

Der har været en del kold luft mellem Ukraine og de vestlige samarbejdspartnere – særligt dem, der har stillet lån til rådighed for Ukraine. En af dem er Den Internationale Valutafond (IMF), som har rettet en stærk kritik mod landets regering og præsident Volodimir Zelenskij.

Alligevel sender de nu en delegation afsted til Ukraine for at se, om landet er klar til endnu en tranche af det IMF-lån, som har været grundlaget for en stor del af de stridigheder, der er fundet sted på den ukrainske politiske scene det seneste år.

Bliver Ukraine godkendt til at få lånet, vil det ifølge Ukraine Business News betyde, at en tranche på 700 millioner dollars (4,4 milliarder kroner) vil blive udbetalt, hvilket vil åbne muligheden for udbetalingen af yderligere 1 milliard dollars (6,3 milliarder kroner) i støtte fra EU og Verdensbanken.

Nemt at finde hår i suppen

Som det ser ud nu, er der dog masser at tage fat på for folk, der leder efter huller i osten i Ukraine. Særligt døjer landet med en gæld, der er eksploderet siden en fond til at udbedre skaderne fra COVID19-pandemien blev oprettet i april.

Vigtigere endnu hersker der fortsat tvivl om, hvor uafhængig den ukrainske centralbank egentlig er. Tidligere gik overhovedet for centralbanken af, hvilket dengang blev tilskrevet politisk pres fra præsident Volodimir Zelenskij.

Da første tranche blev udbetalt stillede IMF et enkelt krav til Ukraine: I skal sikre centralbankens uafhængighed. Derfor bliver der næppe set nænsomt på nationalbankens status, som det ser ud lige nu.