Foto af Yanny Mishchuk hos Unsplash

Et nyt studie peger på, at flere små virksomheder er i store problemer og ikke kan klare en ny karantæne. Det er dog usansynligt, at den kommer. 

Et nyt studie lavet af European Business Association, der har spurgt 62 små virksomheder, viser, at 40 procent af virksomhederne frygter ikke at overleve en ny og strammere karantæne. Undersøgelsen kommer, mens Ukraine oplever et stigende smittetryk, og der er debat om, hvorvidt karantænen skal strammes igen. 

Ifølge undersøgelsen er 42 procent af virksomhederne ikke parat til en ny stram karantæne, mens 29 procent mener, at de er klar. European Business Association skriver på basis af undersøgelsen, at en række små virksomheder bliver nødt til at lukke, hvis karantænen strammes.

Undersøgelsen viser også, at blot 11 procent af de adspurgte små virksomheder var i stand til at få et af statens billige lån, som blev skabt for at hjælpe dem gennem corona-krisen. I stedet gik en række af virksomhederne til de private banker. Flere virksomheder forklarer, at de har valgt at gøre dette, da de ikke opfylder statens krav for at få lån. 

Sundhedsminister vil gerne stramme

Mens den ukrainske premierminister Denis Sjmygal tidligere har sagt, at der ikke kommer en ny stramning af karantænen som i foråret, da Ukraine ikke har råd, så er den ukrainske sundhedsminister Maksim Stepanov af en anden opfattelse. Det skriver UBN

Stepanov forklarer ifølge mediet, at det nu er op til landets regioner at tage beslutninger om at stramme restriktionerne ved at lukke skoler og offentlig transport ned. Det er endnu usikkert, om regionerne vil gøre det.

Noget tyder dog på, at flere regioner har fået nok af karantænen. For nyligt blev den ukrainske by Ternopil til en “rød-zone” og skulle derfor lukke ned for den offentlige transport og stort set al offentligt liv såsom restauranter, cafeer og andre ting i bylivet. 

Flere trodsede dog karantænen, og politiet har udstedt hele 98 bøder for brud på karantænen såsom manglende skolelukninger, til buschauffører og restaurantejere. Byens politikere har dog valgt at love at betale disse bøder, da de har fået nok af karantænen. 

Det daglige antal smittede i Ukraine har i den seneste tid været over 3.000 dagligt. I alt er det samlede antal af corona-sager i Ukraine officielt over 169.000. I alt 3.468 er døde, mens 75.486 er kommet sig. Mere end 30 millioner er eller var smittede på verdensplan.