Foto: Emil Filtenborg.

Den tidligere præsident i Georgien, Mikheil Saakashvili, får rådgivende post i den ukrainske regering.

Mikheil Saakashvili, Georgiens tidligere præsident, er blevet placeret i en rådgivende rolle i den ukrainske regerings reformgruppe. Hans primære opgave bliver, ifølge ham selv, at befri ukrainerne for reguleringer, skriver Unian.

“Ukraine står overfor en stor krise med den globale coronavirus. Det første, der skal gøres, er at gøre erhvervslivet fri – fri for administrativ indblanden. Der er mange reguleringer, de har brug for at blive befriet fra, siger Saakashvili ifølge Unian.

Det drejer sig ifølge det ukrainske medie særligt om unødvendige regler på skat- og toldområdet; reformer, der kunne komme danske virksomheder til gode, hvis de bliver ført igennem.

Tilbage i politik

Det er som nævnt ikke Saakashvilis først tur i politik. Han var Georgiens tredje præsident i to perioder fra 2004 til 2013, hvor han fik gennemført store markedsreformer. Den efterfølgende regering har dog sagsøgt præsidenten, der siden flyttede til Ukraine.

Under Volodimir Zelenskijs forgænger, Petro Porosjenko, sad Saakashvili kortvarigt som guvernør i Odessa, men Porosjenko og Saakashvili kom op og skændes. Porosjenko fyrede Saakashvili, der svarede igen ved at anklage Porosjenko for korruption.

Efterfølgende fratog Porosjenko ham statsborgerskabet, og i 2018 blev Saakashvili deporteret. I 2019, da Zelenskij havde sat sig til rette i embedet og givet Saakashvili statsborgerskabet tilbage, kom han tilbage til Ukraine.

Der har tidligere været forsøg på at gøre Saakashvili til minister i den ukrainske regering, men Zelenskij kunne ikke få parlamentets opbakning.