Danmarks udenrigsministerium har bevilget et stort millionbeløb til et dansk-ukrainsk ungdomshus, og 29-årige Julie Arnfred Bojesen skal lede det. Det er ikke hendes første gang i Ukraine.

Til april kommer endnu en dansker til Ukraine. Denne gang drejer det sig om 29-årige Julie Arnfred Bojesen, som er blevet udpeget til leder af det dansk-ukrainske ungdomshus, der lige nu er ved at blive etableret. Ukraine Nu har talt med den nye leder, der har en fortid i Ukraine.

”Det er et meget stort og et meget vigtigt projekt, og jeg har altid haft et formål om at kunne arbejde med brobygning på den ene eller anden måde. Det passer rigtig godt til, hvad jeg har lavet tidligere,” siger Bojesen om det nye job.

Projektet, der er et samarbejde imellem Dansk Kulturinstitut og Dansk Ungdoms Fællesråd, i sig selv er utroligt spændende, synes Bojesen, men det var særligt placeringen i Ukraine, der tiltrak hende, da hun blev tilbudt jobbet. Hun har nemlig tidligere været i praktik på den danske ambassade i Kyiv.

”Jeg blev meget grebet af Ukraine første gang jeg var der, også fordi det er et land med store kontraster, spændinger og politiske stridigheder. Jeg tænker, at havde det været et andet sted, havde jeg været sværere at overtale,” siger Bojesen.

Rummer alle demokrater

Det er ikke alle dele af det ukrainske samfund, der er lige indstillet på demokrati. Sådan er det efterhånden flere steder, hvor demokratiet er under pres fra yderliggående bevægelse. Senest så vi det i USA, da folk fra den yderste højrefløj stormede regeringsbygningen i USA.

”Demokratiet er under pres alle steder, og der er virkelig brug for, at vi satser på det og får det gjort på en ordentlig måde. Det er vigtigt, at man taler til de unge og får dem til at være aktive beslutningstagere. I Danmark har vi også brug for et aktivt civilsamfund, og jeg tror mere på samtale-modellen i stedet for at komme med en komplet pakke, der hedder ’sådan laver man et demokrati’,” siger Bojesen.

Netop den demokratiske samtale og den åbne dialog kommer til at være et af omdrejningspunkterne for ungdomshuset, og for Julie Arnfred Bojesen er det vigtigt, at det bliver et sted, hvor alle kan være med i netop denne dialog.

”Jeg håber, det bliver et sted, hvor alle føler, de kan være der. Der skal være rum til de store foreninger, men også til individer, og vores opgave bliver at udstråle, at vi er rummelige. Vi må prøve at rumme alle, så længe man kan være enige om at være uenige,” siger Bojesen.

Bredt program

Der er endnu ikke sat sidste punktum i programmet over begivenheder, der skal tilbydes i Ungdomshuset. De fysiske rammer er endnu ikke på plads, så der ligger stadigvæk en del arbejde og venter på Julie Arnfred Bojesen. Til gengæld er der vide rammer for, hvad der skal være plads til i huset.

”Jeg håber, at der både vil være foreningsarbejde og møder med foreningerne, men også filmaftner, kunstudstillinger og festivaler. Vi har ikke planlagt så meget konkret, men der kommer til at være en bred vifte af aktiviteter, og der skal også være et udvekslingselement mellem danske og ukrainske unge,” siger Bojesen.

Projektet løber i første omgang i to år, men det overordnede formål er, at det hele bliver selvkørende på sigt, så ungdomshuset ikke dør, når Julies kontrakt ophører.