Foto: Claus Bech
Dansk Kulturinstitut og Dansk Ungdoms Fællesråd er gået sammen om at skabe et nyt ungdomshus i Kyiv, som skal styrke demokratisk deltagelse blandt ukrainske unge og forbinde dem med unge fra Danmark. Projektet har netop modtaget 18 millioner fra en ungepulje under Udenrigsministeriets Naboskabsprogram.
Længerevarende samarbejder mellem Ukraine og Danmark
Ambitionen er at skabe et hus, som drives for og af ukrainske og danske unge med henblik på at styrke den nye generations rettigheder og stemme samt give dem kompetencer til at organisere sig og derigennem øge deres demokratiske deltagelse i samfundet. Hertil kommer ønsket om at etablere længerevarende kontakter og samarbejder mellem unge fra Danmark og Ukraine.
Platform for udveksling og kulturelle samarbejder
Ungdomshuset vil være åbent for en bred gruppe af ukrainske og danske unge, der i samarbejde vil udvikle og gennemføre en lang række aktiviteter. Der vil således blive skabt en platform for ungdomsudveksling og nye kulturelle samarbejder på tværs af de to lande.
Brugerne af huset vil tilhøre både etablerede ungdomsorganisationer og uformelle grupper bestående af f.eks. kunstnere, aktivister eller blot unge, der er interesseret i at præge husets indhold og formål.
Ungdomshuset i Kyiv vil efter planen stå klar i første halvår af 2021, men husets interessenter vil begynde med opstartsaktiviteter efter årsskiftet.
Udenrigsminister Jeppe Kofod mener, at det er vigtigt for Danmark at støtte den positive demokratiske udvikling, Ukraine er gået og stadig går gennem.
”Ukraine ligger på demokratiets frontlinje. Et land, der vil gøre op med oligarker og korruption. Et land der vil demokratiske reformer. Det vil Danmark selvsagt støtte Ukraine i. Her er det afgørende, at vi anerkender vigtigheden af at inddrage unge i udviklingen af vores samfund. Det ukrainsk-danske ungdomshus vil være en vigtig rugekasse for udviklingen af demokrati, unges rettigheder og kulturelt samarbejde i Ukraine”, udtaler Jeppe Kofod.
Formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, Chris Preuss, er som forventet glad for det nye projekt.
“Vi er i DUF utroligt glade og taknemmelige for, at vi med ungdomshuset nu får en base i Kyiv, hvorfra der i de kommende år kan udspringe endnu mere samarbejde om demokratisk deltagelse, engagement og aktivisme imellem danske og ukrainske unge. Både i DUF og i vores medlemsorganisationer har vi allerede en række stærke projekter skabt af unge civilsamfundsaktive fra Ukraine og Danmark, som vi ser frem til kan få en fælles platform i ungdomshuset. Vi glæder os nu til at komme i gang med arbejdet om at skabe et levende hus, hvor danske unge kan mødes med ildsjæle fra Ukraine og hvor de sammen kan skabe forandringer for ungdommen”, udtaler Chris Preuss.