Jesper Holst. Photo: Emil FIltenborg

I december får ukrainere og udlændinge med tilknytning til Ukraine mulighed for at dele deres oplevelser af året, der er gået, hvordan livet er i Ukraine og hvad 2020 byder på. Der er tale om alt fra politikere, eksperter og prominente stemmer til folk på gaden.

I denne omgang er turen gået til Jesper Holst, der er direktør hos firmaet Ektos, der udvikler software og elektroniske løsninger. Ektos har aktiviter i Ukraine.

Hvad er det vigtigste, der er sket i 2019 i Ukraine i dit felt?

Det vigtigste der er sket, er måske, at der er sket overraskende lidt. Ukraine er et land med en meget dygtig og veluddannet base af ingeniører, og der er stadigt kun lidt konkurrence på markedet i forhold til at rekruttere medarbejdere. Softwarebranchen har boomet i Ukraine i flere år med deraf følgende stigende lønninger og social status for programmører, men ingeniørfaget ses som en andenrangs-beskæftigelse, og efterspørgslen på ingeniører er relativt lav, men svagt stigende. Det er overraskende, at der ikke er flere udenlandske virksomheder, der på nuværende tidspunkt har satset på Ukraine.

Var der noget, som du mener, at der skulle gøres anderledes?

En ny præsident og forholdet mellem Ukraine og Rusland skaber nok en følelse af ustabilitet, som holder udenlandske virksomheder på afstand. Mere kommunikation om de gode historier, de spændende start-ups og de flotte resultater, som ukrainske udviklere indenfor software og hardware opnår ville flytte fokus fra usikkerheden til det store potentiale i landet.

Hvad mener du, at danskerne, som måske ikke følger så meget med, skal vide om Ukraine?

Det er nok blevet sagt før, men der er flere ligheder end forskelle mellem danskere og ukrainere. Vores grundlæggende værdier, arbejdsmoral og humor er meget kompatible. Selvom det måske går langsommere end forventet, er Ukraine midt i en rivende og gennemgribende udvikling, som drives af initiativrige, arbejdsomme og visionære mennesker. Så glæd jer til at se flere ukrainere i dagligdagen, enten som turister, kollegaer, ellere forbrugere.

Jeg vil også håbe at langt flere danskere benytter muligheden for at besøge Ukraine som turister. Jeg oplever – og opdager – stadig masser af muligheder for oplevelser både i by og natur i Ukraine.

Hvad tror du, at der kommer til at ske i 2020?

Jeg tror på, at det hurtige reformtempo i den Ukrainske administration opretholdes. Et område der påvirker vores virksomhed er toldbehandlingen, som allerede er blevet meget mere smidig efter frihandelsaftalen i 2016, men der er stadig mange ting i behandlingen af import og export, der kan forbedres. Det Ukrainske toldsystem startede på en meget stor organisationsændring i 2019, som jeg tror, og håber på, bliver fuldført i 2020.