Foto: Emil Filtenborg

Kiev: Volodimir Zelenskij har nu siddet sine første 100 dage som præsident i Ukraine, og det har været begivenhedsrigt. 

For 100 dage siden satte en 41-årig komiker og tv-stjerne sig i førersædet i den bus, der hedder Ukraine. Han har fået til opgave at styre 44 millioner ukrainere sikkert ind i fremtiden. Men vejen er lang og snørklet, og der skal krydses farlige farvande, hvis de store problemer med økonomien, korruptionen og forholdet til Rusland skal løses. 

Som ny præsident har Volodimir Zelenskij opnået gode resultater. Vigtigst af alt, så har hans parti Folkets Tjener fået en hidtil uset opbakning ved det sidste parlamentsvalg, hvor de opnåede absolut majoritet. 

Den politiske opbakning er altså på plads, men en hurdle skal overvindes, før det kan blive rigtig godt. 

Forgængerens embedsværk 

Under den tidligere præsident Petro Porosjenko blev der udpeget en masse mennesker til indflydelsesrige poster i politiet, retsvæsnet og militæret. Men Volodimir Zelenskij har fra dag et været i gang med at skifte ud på de positioner. 

Han har blandt andet skiftet de øverstkommanderende i forsvaret ud og særligt sat nye ansigter ind i kampen mod separatisterne i det østlige Ukraine, der lige nu er besat af en oprørsbevægelse med Rusland i ryggen. 

I de sidste 100 dage har Zelenskij også sat gang i andre initiativer. Eksempelvis vil han slanke det offentlige bureaukrati og digitalisere offentlige services. Men Ukraine står stadigvæk overfor store udfordringer. 

De første 100 dage har været skånsomme, da han i størstedelen af sin valgperiode ikke har haft opbakning fra parlamentet. Det har han nu, og derfor bliver de næste 100 dage om muligt mere interessante.